Günümüz arabalarında özellikle kullanıcıların beğenilerini toplamak amacıyla boya teknolojileri bir hayli gelişti. Önceleri araba boyaları dayanıklılık üzerinde değerlendirilirken şimdilerde bunun yanında göze güzel görünmesinin önemini kavradıklarından ona göre bir üretim söz konusu olmaktadır. Aracın boyasının üstündeki ışık oyunlarıyla birlikte kullanıcıları tavlayan boyalar giderek önemli bir unsur oluyorlar.
Tarihin 1960’lı yıllarında ortaya çıkan metalik boya cilası diğer rakiplerinden hızlıca sıyrılmaktaydı. Akrilik Emayeleri sayesinde dayanıklılığı artan boyalar arasında sağlamlığı ve görüntüsü sebebi ile metalik boya piyasada liderliği sırtlanmıştı.
Metalik boyalara baktığımızda elde edilen boya basit teknikler aracılığı ile elde edilemediği için yapısı diğer boya türlerine göre farklılık göstermektedir. Çok katmanlı yapısı sayesinde üretilmesinin yanında uygulanması da bir hayli zorlu olduğundan maliyeti de o oranda artmaktadır.
Metalik boyanın ilk katmanını renkli pigment cila oluşturmaktadır. En son katmanı ise oldukça hassan olan bir yapıdan oluşmaktadır. Bu sebeple bu son katmanın üstüne dayanıklılığını arttırmak amacı ile birde parlaklık veren bir katman atılmaktadır.
Bu kadar albenisinin olmasının sebebi ise renk tabakasının içerisinde bulunan metal parçacıklara sahip olması.
Metalik Boyaya Sahip Aracınızın Bakımı Nasıl Yapılmalı ?
Genel olarak aracınızın boyasının uğrayacağı hasar zaman içinde farklı nedenlere bağlı olarak gelişecek olsa bile kuş pislikleri , taşlar , UV ışınları , hava kirliliği , asit yağmurları , fırlayan ziftler gibi önüne geçemeyeceğiniz bazı etkilerde bulunmaktadır.
Aracınızın boyasını uzun süre bozulmadan kullanmak mı istiyorsunuz ?
- Aracınızı sabun ile yıkamayınız bunun yerine cila içeren oto şampuanı ile yıkamalısınız.
- Yıkama işlemini gerçekleştirirken lütfen fırça yerine yumuşak olan sünger türevi maddeleri kullanın.
- Aracınızın pasta cila uygulamasını düzenli aralıklarla yaptırınız.
- Aracınızı ya kapalı bir alanda muhafaza edin yada üstüne araç örtüsü ile örtün.
- Yıkama işlemi sırasında suyun tazyik seviyesi yüksek olmamalıdır.
- Yıkama işlemi sonrasını aracınızın kurulama işlemini gerçekleştiriniz.
Eğer aracınızın boyasının korumasının uzun süreli olmasını istiyorsanız yıkama işlemi sırasında buharlı yıkama modelini tercih edebilirsiniz. Her zaman olmasa bile belirli aralıklarla bu işlemi yaptırınız. Bu yıkama modeli boyanızın temiz, renkli ve canlı olarak gösterilmesinin en iyi yöntemi olarak gösterilmektedir.
Metalik Boya İle Opak Boyanın Arasındaki Fark Nedir ?
Günümüzde yeni bir araba alacak iseniz sizin de karşılaşacağınız problemler arasında opak boya mı metalik boya mı ikileminde kalabilirsiniz. Gelin işinizi biraz kolaylayalım ve boyalar arasındaki farkları öğrenelim.
Boyaların arasındaki en önemli fark elbette görünüşlerinde olan farklardır. Opak boya mat bir görüntü sağlar ışığı yansıtmaz ve bu sebeple pastel renkler genelde tercih edilir. Sizin de tercihiniz parlak ve canlı renklerden yana değilse tercihiniz opak boya olabilir. Ancak unutmayın ki dayanıklılık bakımından biraz daha hassastır.
Ancak baktığınızda herhangi bir hasar sonrası metalik boya kendini daha çok belli edecektir. Her hangi kaza sonrası aracınızın boyasını ilk haline getirmek oldukça zor bir işlem olabilmektedir. Bu sebeple herhangi bir işlem sırasında aracınızın boya koduna göre işlem yapılması önem arz eder. Bu şekilde boyada yapılacak bir işlem ile ileride yama gibi görüntüye sahip olmasının önüne geçmiş olucaksınız.