Meyan Kökü Hangi Hastalıklara İyi Geliyor?
Meyan kökü: Balgamı söktürme, bağırsaklara rahatlık verir, mideye ve onikiparmak bağırsaklarındaki ülsere iyi gelir, göğsü yumuşatır, nezleleri izale eder. Şimdi yazımızı okuyalım bakalım ne kadar çok faydası varmış görelim.
Meyan Kökünün Faydaları
İlmi adı: Giyeyrrhiza’dır. Familya gillerden olup, mavim trak renkte salkım şeklinde çiçekleri vardır. Bu bitkinin işe yarayan yeri üç senelik kökleridir. Bu kökler alınıp, güzelce temizlenir, güneşte veya sıcak bir yerde kurutup saklanır. Meyan kökünün sapı ve kökü yer altındadır. Bir parmak kalınlığındadır. Tatlı ve güzel bir kokusu vardır. Akşamları yatarken toz edilmiş meyan kökünden bir kaşık almak rahat ve sancısız bir abdest (WC) temin eder. Meyan kökü tozu ile haplar pudralanır. Meyan Kökünden bir öz su çıkar ki ,buna (meyan balı) derler. Meyan kökü tozunun ve balının eczanelerde bazı ilaçlara kıvam ve tatlılık vermek için kullanırlar.
Meyan kökü tozu aynı zamanda bağırsaklara rahatlık veren bir ilaçtır.50 gram meyan kökü bir litre suda kaynatılırsa, veya ısıtılıp uzunca müddet bırakılırsa bundan hasıl olan ilaç göğsü yumuşatır, nezleleri izale eder. Balgamı söktürür. Mide ve onikiparmak bağırsaklarındaki ülsere iyi geldiği görülmüş bundan bir takım ilaç da yapılmıştır.