Mezoterapi: Cildin orta bölgesine uygulanan bir tedavi yöntemidir. 0,3-0,4 mm çapında 3-5mm uzunluğunda kıl inceliğindeki iğnelerle yapılır. Sellütin ve hastalığın tipine göre oluşturan ilaçlardan ilaç kokteyli oluşturulur. Oluşturulan ilaçlar hastanın derisine 1-2 cm aralıklarla yüzeysel akıtma ile gerçekleştirilir. 3-5 dakika içinde işlem sonlanır. Yapılan işlemin acısı dayanılmaz değildir.
Mezoterapi ile lokal incelme sağlanır. Böylelikle kilo verirken basen, karın ve bacak içlerindeki yağlı dokudan bölgesel olarak daha çok verilir. Bu tedavi yöntemi ile selülitler yok olurken aynı zamanda istenilen inceliğe de ulaşılır.8-10 seans sonucunda bölgesel olarak en az 4-5 cm. incelme ve sellülitlerde de iyileşme fark edilir. Yapılan işlem sonrasında enjeksiyon noktalarında hafif morluklar oluşabilir. Bu morluklar tedavi bittikten sonra bir hafta ile on gün içinde tamamen yok olur bu nedenle korkulacak bir yanı yoktur.
Mezoterapi yöntemine başlanıldığında ilk iki hafta, haftada 2 kez sonraki haftalarda 1 kez olmak üzere sürdürülür. Sellülitin durumuna göre genellikle 10-15 seans içinde %90 oranda iyileşme görülür.
Fransız Dr. Michael Pistor’un geliştirdiği bu yöntemin başlıca uygulandığı alanlar aşağıdaki gibidir:
- Sellülit Tedavisi
- Bölgesel incelme
- Romatizmal Hastalıkların ağrı tedavisi
- Estetik olarak cildin genç tutulması
- Saç dökülmesi
- Migren tedavisi
Lipoliz Tedavisi
Diyetle çözümlenemeyen, bölgesel incelme ve sellülit sorunları için uygulanan yöntemdir. Bazı insanların fazla kiloları olmadığı halde belirli bölgelerinde aşırı yağ birikimi oluşur. Bu durum kadınlarda bacak, kalça, karın, bel yan taraflarında görülürken, erkeklerde özellikle karın ve bel bölgeleri sorunlu bölgelerdir.
Lipoliz‘in en önemli özelliği yağlardan ameliyat gerektirmeden kurtulma olanağı vermesidir. Bu da lipoliz yönteminin son dönemin en popüler zayıflatma yöntemlerinden biri olmasına neden olmuştur. Lipoliz yönteminin etken maddesi fosfatidilkolin denilen maddedir. Bu madde insan vücudunda bulunan yağları parçalamaktan sorumlu olan safra kesesinin ürettiği safra içinde de bulunan bir maddedir. Bu nedenle vücuda zaten alışkın olduğu madde enjekte edildiği için yan etki oluşturmaz. Lipoliz tedavisinde bu madde gerekli olan bölgeye uygulandığı için oradaki yağ eritici etkiyi hızlandırarak yağlardan kurtulmamızı sağlar. Çünkü bu madde vücuda enjekte edildiğinde yağ hücresinin zarını eritir. Hücre içinde bulunan yağ Karaciğer tarafından eritilir ve eritilen yağ hücresi nedeniyle sayısal tipte artan yağ hücrelerinin de çoğalmaları engellenmiş olur. Bu yüzden belli bölgelerdeki yağlanma tamamen ortadan kalkmış olur. Bu bölgeler genellikle göbek, bel her iki yan tarafı, kol ve ayak bilekleri, bacak ve diz içleri , gıdık bölgesi ve gözaltında oluşan hafif yağlanmalarda uygulanmaktadır. Ayrıca erkeklerin sırt yağ birikintilerinin tedavisinde alternatifsizdir. Bilinçli beslenme yapılıp sporla desteklendiği zaman sonuç kalıcıdır.
Bu yöntem vücudun genelini değil belirli bölgeleri ilgilendirmektedir. Bu yöntemde tıpkı mezoterapi yönteminde olduğu gibi fazlalıklardan kurtulmak istenilen bölgelere çok ince uçlu iğnelerle ilaç enjekte edilerek uygulanmaktadır.
Etki Ne Zaman Başlar? Kaç Seans Uygulamak Gerekir?
Kişiden kişiye ve problemin yoğunluğuna göre seans sayısı değişkenlik göstermekle birlikte iğnelerin etkisi takip edilerek en az iki hafta aralıklarla uygulanmalıdır. İlk seans uygulandığı andan itibaren iki üç hafta içinde etkileri görülmeye başlar. Fakat erime daha uzun bir süre devam eder. Ortalama olarak daha öncede belirttiğimiz gibi kişiye göre değişkenlik gösterse de 3-6 ve ya 4-8 şeklinde olmaktadır. Verilen ilacın etkisi kişinin yağ kitlesinin büyüklüğüne ve yerine göre değişir.
Peki bu yöntem kimlere uygulanmaz?
Lipoliz yöntemi şeker hastaları, hamile hanımlar, kanser hastaları ve daha önce karaciğer sorunu yaşayan kişilere kesinlikle uygulanmamalıdır. Ayrıca bu yöntemin uygulanılmasından bir iki gün önce ve sonrasında bir hafta kadar alkol kesinlikle tüketilmemelidir.
Lipolizin Diğer Alternatiflerinden Farkı Nedir?
Lipoliz yöntemi ile yağların erimesi ve vücuttan atılması esas olarak kendi sürecinde gerçekleştirilir. Yapılan işlemde yağ hücresi zarının geçirgenliğini ve akışkanlığını arttırıp hücre çıkışına çıkması kolaylaştırılır. Lipoliz yönteminin en önemli özelliği yöntemin yavaş fakat etkili derin bir erime süreci göstermesidir.
Lipoliz yöntemi sayesinde yağ hücreleri normal boyuta getirilir. Hatta birçoğu tamamen yok olur. Bu işlem Liposuction’a benzetilebilir. Fakat Liposuction yöntemi cerrahi bir operasyonla yağ hücrelerinin çekilmesi işlemidir. Ayrıca Liposuction ameliyatından sonra vücudun deforme olmaması için korse takmak gereklidir. Bununla birlikte ameliyat izi, ödemler ve morluklar bir süre daha gözlemlenir. Lipoliz yönteminde ise kişiler tedavi devam ederken bile normal hayatlarına aynı şekilde devam ederler. Ayrıca uygulanan yöntemler sonrasında kilo alınırsa bu Liposuction yaptırarak zayıflayanlarda daha büyük sorusuna neden olur. Çünkü lipoliz yönteminde çok fazla deforme riski olmadığından çok sorun yaratmasa da liposuctionda durum tam tersidir.
Ağrı veya Acı Yapar Mi?
Lipoliz yöntemi kesinlikle acısız bir uygulamadır. Mezoterapi iğnesine benzer iğnelerle yapılsa da mezoterapi yöntemine kıyasla bu yöntemde kaşınma ,ödem , hafif kızarıklık ,ödem ve nadir olarak morarma görülebilir. Fakat kısa süre içerisinde geçer.
Son olarak belirtmek isterim ki uygulanan ilaç yıllardır kolesterol tedavisinde de uygulanmaktadır. Herhangi bir yan etkisi olmamakla birlikte kesinlikle konunun uzmanı tarafından uygulanmalıdır.