Migren Nedir ve Kabusunuz Olmasın!

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Baş ağrısı insanların hayattan zevk almasını engelleyen bir ağrı. Hele bir de kronikleşip migrene çevirdiyse hayat gerçekten migren atakları geçirenler için kabusa dönüşebiliyor.

Bu sevimsiz davetsiz misafir, herhangi bir neden olmaksızın size konuk olabiliyor. Ancak migren ataklarının başlıca sebepleri arasında

  • Uykusuzluk
  • Açlık
  • Yorgunluk
  • Moral bozukluğu ve stres
  • Yoğun tempolu ve sağlıksız bir yaşam tarzı
  • Üzüntü gibi etmenler geliyor.

Migren olan kişi bunlardan herhangi birine dikkat etmediği taktirde migren ağrısı kapısını çalabiliyor. Elbette ki sigara içmese de migren hastası olanlar da çok sayıda ancak Daha çok sigara içen kişilerde görülüyor, bunun sebebi burundan beyne ve akciğere giden hava kanalları, yıllarca içilen sigara yüzünden, tahriş olmuş ya da tıkanmış olması. Temiz ve bol oksijen ihtiyacı hisseden beyin ve akciğer gerekli miktarda ve temizlikte oksijeni alamadığı ve kana geçiremediği için de bu gibi ağrılar ile size sinyal verebiliyor. Şayet migren hastası olmamak ve migren ağrısı yaşamak istemiyorsanız, işe, sağlığınızı bütün yönleriyle etkileyen sigaradan uzak durarak başlayabilirsiniz.

Migren ne yazık ki tam olarak tedavisi ve çözümü olan rahatsızlık değil, kişiye göre fayda veren ilaçlar değişebiliyor. Tedavinin işe yaraması için öncelikle migreni neyin tetiklediğini ve bu ağrıların altında yatan sebebin bilinmesi gerekiyor. Özellikle bayanların regl dönemlerinde migren atakları yaşama ihtimalleri yüksek.

Migren için iğne tedavisi ve ilaç tedavisi dışında bir de blokaj yöntemi bulunuyor. Bu yöntemde yapılan ana işlem ağrılı sinirin anestezik ilaçlarla ağrı duyarlılığını azaltmak v ağrı eşiğini yükseltmek. Kolay uygulanabilir bir yöntem olan blokaj yöntemi hasta oturur pozisyonda iken başın arka kısmındaki büyük oksipital sinir alanına lokal anestazik madde enjekte edilmesi şeklinde yapılıyor. Erişkinlerde bir migren ağrısı 4 ila 72 saat sürebiliyor. Bu tedavi yöntemi ile hastaların ağrılarında %50 ila %80 oranında gerileme görülebilmekte.

Yorum yapın