Montessori Eğitimi Kim Tarafından Bulunmuştur? Nasıl Başlamıştır?

Montessori eğitimi kim tarafından bulunmuştur? Bu eğitim metodu İtalya’da 1870 yılında doğan Maria Montessori tarafından geliştirilmiştir. Roma Üniversitesi Tıp Fakültesinden ilk kadın tıp doktoru olarak mezun olmuştur. Özel çalışmalar ve araştırmalar yapmış, özellikle çocukların nasıl öğrendiklerini analiz etmiştir. Yaşamını çocukların eğitimine adamış ve sadece eğitim ile ilgilenmiştir. Bu dönemde montessori özgün düşünceler geliştirmiş ve kendi metodunu bulmuştur.

Çocukluk döneminin kendine özgü özelliklerini gören Montessori, çocuğu yetişkin küçüğü olarak bakmamış, onlardan daha çok farklı yeteneklere sahip olduğunu iddia etmiştir.

Montessori Eğitimi Amacı Nedir?

Çocuğun bağımsızlığını sağlayarak her şeyi bulabileceği ve gelişimini destekleyen çevreyi hazırlamayı amaç edinmiştir. Böylelikle seçimlerini özgürce yapan, kullanacağı materyalleri seçen, neyi nasıl yapacağına karar veren, yaratıcı ve iletişim becerilerine yönelik kazanımlar elde edilir.

Amaçlardan bir tanesi de sadece bilgi aktarmak değil, araştırıma ve öğrenme isteğinin öne çıkmasını sağlamaktır.

Montessori yaklaşımı ilk olarak 1906 yılında Çocuklar Evi (Casa Dei Bambini) ile uygulanmaya başlanmıştır. İlk olarak okul öncesi çocuklara uygulanmış, yavaş yavaş eğitim kademelerine de uygulamaya başlanmıştır. Çocuk doğa ile iç içedir ve mutluluk duymaktadır. Özgüven, isteğini rahatça dile getirme, bağımsızlık, yardımlaşma, insanlara saygılı olma üzerine yoğunlaşan Montessori eğitiminde zorlama yoktur.

Montessori okulunda materyallerini kendi ve arkadaşları ile deneyerek ve tekrar ederek öğrenmekte. Eğitimin felsefesi çocuğu bağımsız olarak hareket etmesini bununla beraber gelişimini destekleyecek şekilde yaşamlarında önce kendine, başkalarına saygı duyan, sorumluluğu olan bireylere destek olmayı amaçlamıştır.

Montessori Materyalleri

Çocukların fiziksel özelliklerine göre hazırlanan bu materyaller; hafif ağırlıkta, boylarına uygun, hareket eden mobilyalar, elini uzattığında ulaşabileceği dolaplar, kolay kullanacağı kilitler, kolay açılıp kapanan kapılar ve çekmeceler, parmaklarıyla rahat tutulan fırçalar olmalıdır. Çocuk istediği materyalleri özgürce seçebilmekte ve kullanabilmektedir. Bu ortam sayesinde çocuğun kişisel gelişimi desteklenir. Ayrıca seyrederek öğrenmeye de katkı sağlamaktadır. Materyali kullanmak isteyen çocuk arkadaşlarının çalışmasını bekleyerek başkalarının haklarına saygı duymayı öğrenir. Bu materyaller çocuğa dünyayı keşfetmek için fırsatlar verir, yaratıcılığını geliştirir.

Eğitim ortamında özgürce hareket etmeleri sağlanarak çocukların araştırma yapma, öğrenme ve iletişim kurmak için cesaretlendirilmelidir. Kendi başına iş yapabilme, fiziken daha serbest ortam sağlamak, saygılı davranmak montessori eğitiminin sonucudur.

Yorum yapın