Nanjing gezimizde son durağımız Nanjing Datusha oldu, Japonlar 1937 gelmişler altı haftada 300.000 kişiden fazlasını öldürmüş gitmişler bu 12 saniyede bi insanın ölmesi demek. Bu vahşetin adıdır Datusha, göş yaşlarının kanla karıştığı yerin adıdır Datusha. Çok hikayeleri vardır, kimi ihanet, kimi kahramanlık, kimi vahşet…
Neden Japonlar bu vahşeti yapmış devamlı bu sorunun cevabını aradım, Nanjing gezisi boyunca… Maalesef mantıklı bir cevabı yok, biz size tarafsız şekilde olayın kronolojisini yazalım sonra Nanjing Datusha gezimi, örnek alınacak yönleri hakkında yazılar yazacağım.
13 Ağustos 1937 : Çin ordusu 10 tümeni ile yabancılarında yaşamış olduğu Shanghai’a karşı baskı uygulamaya başlıyor. Amacı Shanghai’daki Çinlileri korumak. Bu o zamanlar orada yaşayan japonlar ve diğer devletlerin hoşuna gitmiyor.
14 Ağustos 1937 : Japon ordusu Çin’i denizden bombalamaya başlıyor.
14 Eylül 1937 : Japon ordusu Beijing (Pekin) ve Baoding’i (Pekin’in güneyinde bir şehir eşşek eti ile meşhur) işkal ediyor.
Kasım ayında Çin Milliyetçi partisi hükümetin başkentini Changqing’e(Çin’in ortalarında bir şehir) taşır.
5 Kasım 1937 : Japon ordusu Hangzhou(Çin’in en güzel şehri olduğu söylenir) körfezine çıkarma yapar, Japon genel kurmay başkanlığı Suzhou (shanghai’ın kuzeyinde Hangzhou ile birlikte en güzel şehirler arasında gösterilir, köprüleri ile meşhurdur) ile Jiaxing şehirlerini bağlayan hatta kadar ilerlemesine izin verir.
19 Kasım 1937 : Japon ordusu Suzhou’yu işkal eder.
27 Kasım 1937 : Japon ordusu, Japon genel kurmaylığını dinlemeyip, Wuxi (Suzhou’nun kuzeyinde) şehrini işkal eder.
29 Kasım 1937 : Japon ordusu Changzhou’yu işkal eder.
1 Aralık 1937 : Japon genel kurmay başkanlığı, Nanjing’in işkaline izin verir.
7 Aralık !937 : “Jiang Jie Shi” Nanjing komutasını Orgeneral “Tang Sheng Zhi”ya bırakarak Nanjing’den kaçar.
10 Aralık 1937 : Japonya Nanjing’e saldırmaya başlar.
12 Aralık 1937 : Komutayı devralan “Tong Sheng Zhi” da Nanjing’den kaçar.
13 Aralık 1937 : Bu tarih Nanjing Datusha daki anıta geldiğinizde kocaman birşekilde yazar. Japonlar Nanjing’i işkal etmişlerdir ve katliam başlar.
kemik odası
Tam tamına 6 haftada 300.000 kişi katledilir, kadınlara tecavuz edilir, hamile kadınların karnı deşilerek çocukları alınıp katledilir, japon askerler aralarında “kim daha fazla kişinin kafasını kesecek” diye yarışma yaparlar. Tabi Nanjing Datusha’daki müzede bunlardan daha fazlasını okuyacaksınız.
Nanjing Datusha yı size iki bölüme ayırarak anlatacağım, biri müze kısmı diğeri açık alandaki heykellerin bulunduğu kısım. Nanjing Datusha anıtının kapısına geldiğinizde kanınızı donduracak heykeller sizi karşılıyor, içeride hemen her tarafta “300.000″ yazısını görüyorsunuz. Girişte ileride bir çan var hemen arkasında 300.000 yazıyor onun sol tarafında bayağı bir ileride “üç yüz bin” yazısı bir çok dilde yazı ile yazılmış. Arka bölümdeki duvarlarda ölenlerin isimleri yazıyor, oradan hemen kemik odasına giriyorsunuz, ondan sonraki durağınız büyük tütsülerin yakıldığı bir meydan. Ondan sonrada kemik odasına benzer bir yere giriyorsunuz, topluca katledilmiş insanlar. Bundan sonraki durağımız ise kapkaranlık bir yer. Yanındaki insanı göremiyorsun, 12 saniyede bir su damlıyor ve karşıda 12 saniyede bir resim değişiyor. Çinliler 12 saniyede bir kişinin öldüğünü vurgulamak için bu mekanı yapmışlar müze içinde de buna benzer bir yapı var. Buradan çıktıktan sonra barış meydanına çıkıyorsunuz, bir heykel var kadın sol elinde bebeği sağ elinde güvercin.
O zamandan kalmış bir ev, gizli çekim
Nanjing Datusha daki müze’ye giriyoruz, yerin 2 kat altında bir yer, içinde savaş zamanından kalmış yıkık evler var, bazılarıda sonradan yapılmış ama eski olanlar ile sonradan yapılanlar kolayca ayırt edilebiliyor. İçeride savaş zamanından kalmış bir çok eşyanın yanı sıra savaşı yaşayanların anlattıkları videolarda müzenin her tarafında mevcut. Müzenin sonunda ölenlerin isimlerinin yazıldığı klasörler var, bu klasör arşivi alfabetik sıraya göre yüksekliği 6-7 metre eni de 7-8 metre olan bir dolapta istiflenmiş, istediğinize alıp bakabiliyorsunuz. Dolabın hemen ön tarafında bir çok dokunmatik ekranda Nanjing Datusha hakkında sorular soruyor ve sizden cevaplamanızı bekliyor. Bu bölümün arka tarafında ise üçken şeklinde bir yapı var ve her 12 saniyede bir fotoğraf açılıyor. Bu bölüm de “Bu olayı asla unutmayın!” yazıyor. Müzenin ikinci katında, japonya ile Çin arasındaki savaştan sonraki ilişkileri ele alıyor ve halka devamlı öğütler veriliyor. En sonunda üzerinizde bir sürü güvercinin bulunduğu barış yolundan geçerek gezinizi bitirmiş oluyorsunuz.