Ne Zaman Kan Vermeliyiz? Kimler Kan Bağışında Bulunabilir?

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Hastalık ya da bir kaza sonucu gerekli kan bulunamadığı için ne acı ki birçok insan hayatını kaybetmektedir. Bu noktada kan bağışı yüksek oranlarda olursa, kan bekleyen hastalar için de bir umut ışığı olabilmektedir.

Kan vermek sağlık açısından son derece yararlı, kan hücrelerinin yenilenmesi daha sağlıklı daha güçlü bir vücuda sahip olunabilmesi açılardan olumlu etkileri vardır.

Kimler Kan Bağışında Bulunabilir?

18 yaşından itibaren 65 yaşına kadar 50 kg üzerinde herhangi bir sağlık sorunu olmayan herkes ve kan değerleri ölçümü sonrası normal olan herkes yılda 4 kez kan bağışında bulunabilir. Bir kadın yılda 4 ünite bir erkek ise 6 ünite bağışlayabilir.

Kimler Kan Veremez

Kanser hastaları, diyabet hastaları, kalp ve damar hastalığı olanlar, enfeksiyon hastalıkları olanlar, hepatit B taşıyıcısı olanlar kan veremez. B ve C tipi sarılık geçirenler kan bağışında bulunamazlar.

  1. Kan vermek vücudun yenilenmesi açısından sağlıklı bir girişimdir.
  2. Sağlıklı her birey kan verebilir.
  3. Sürekli ilaç kullanma zorunluluğu olan biri kan veremez.
  4. Diyabet hastası, kalp hastası, kanser hastası kan veremez.
  5. Kan verme işlemi kısa süreli bir işlem olup acısızdır.

Kan bağışlamak için kan merkezlerine başvurmak yeterlidir. Genel sağlık durumu ile ilgili bilgiler nazarında form doldurulur. Tansiyon ölçülerek genel bir muayeneden geçirilir. Engeli olmadığı tespit edildiğinde steril şartlarda kan alma işlemine başlanılır.

Kan verme işlemi 15-20 dakika gibi kısa süren bir işlem olup, sonrasında bazı durumlarda baygınlık, soğuk terlemeler ya da bulantı gibi geçici yan etkiler yaşatabilir. Doktor kontrolü altında olunduğu için bu etkiler geçtikten sonra, dinlenme süresi sonrasında kan veren kişi kaldırılır.

Kan bağışı yılda 4 kez; her kan bağışı arası 2 ay olmak üzere yapılabilir. Uygulanan iğne tene ilk temasta bir acı hissedilir ondan sonrası normal seyreder. Bazen kan verme sonrasında hafif çapta etkiler yaşanabilir bu da bir bardak meyve suyu ve dinlenme ile geçebilen durumlardır. Kan bağışı sonrasında birey ağır hareketlerden kaçınmalı, sigara içmemeli, bol sıvı tüketmelidir.

Yorum yapın