Günümüzde ülkemizin ve dünyadaki diğer ülkelerin sağlık sorunları başında gelen obezite hastalığıdır. Hastalık diyoruz çünkü günümüzde gelişmekte olan ülkeler içinde bu sağlık sorunu zaman içinde yayılarak ve artarak sorun olmaktan çıkıp bir hastalık olmuştur.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünyada 1,9 milyar kişi fazla kilolu ve bunların yaklaşık 600 milyonu obez olarak kabul edilmektedir. Türkiye’de ise Türkiye İstatistik Kurumunun Vücut Kitle İndeksi verilerine göre bu oran %19,6 olmuştur. Obezite vücudun yağsız kısmının yağlı kısma oranla daha az olması ve boy uzunluğuna göre kilonun daha fazla olmasına denir.
Beslenme Anne Karnında Başlıyor
Beslenme genel olarak bakıldığında anne karnında başlayıp hayatın son bulmasına kadar devam eden ve vazgeçilemeyen bir ihtiyaçtır. İnsanın hayatını idame ettirebilmesi ve yaşayabilmesi için besinleri yeterli ve dengeli miktarda alıp vücutta kullanmasıdır. Beslenme karın doyurmak, açlığı bastırmak ya da canının çektiği şeyleri dilediğince ve sınırsız yiyip içmek değildir.
Her bireyin gün içerisinde cinsiyete, yaşa, fizyolojik özelliklerine göre değişen bir enerji ihtiyacı vardır. Yaşamın sağlıklı sürdürülebilmesi için alınan enerji ve yakılan enerjinin dengede olması gerekmektedir. buna bağlı olarak günlük alınan enerjinin yakılan enerjiden fazla olması durumunda vücutta yağ kütlelerinin birikmesi ile Obezite dediğimiz hastalık vücutta kendini göstermeye başlar.
Obezite Hesaplaması Nasıl Yapılmalı?
Bireyin obez olup olmadığının anlaşılması basit bir yöntemli bireyin kilosunun boyunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanır. Vücut kitle endeksi dediğimiz bu hesaplamanın sonunda bireyin değerlerin 30’un üzerinde çıkarsa obez, 40’ın üzerinde çıkarsa morbid obez olarak kabul edilir.
Obezitenin nedenleri arasında düzensiz ve dengesiz beslenmek, spor yapmamak ve fast food türü yiyecekleri sıkça tüketmek başında gelir.
Bu da bazı hayati organların yağlanmasına neden olur. Bunların yanında şekerli ve asitli içecekleri çokça tüketmek, uzun açlık süreleri sonunda kontrolsüz yemek de obezite hastalığını tetiklemeye yardımcı olur. Anne ve babanın kilolu olması da doğacak çocuğun obeziteye daha yakın olmasında etkileyici bir faktördür. Vücuttaki yağlanmanın ve obezitenin önüne geçmek için çocukluk döneminden başlayarak sağlıklı ve düzenli beslenmeye özen gösterilmelidir.
Tüm bunların yanında obezite tedavi edilebilir bir hastalıktır. Hastalığın tedavisinde diyet programı eşliğinde egzersizler yapılabileceği gibi cerrahi yöntemlerde hastalığın tedavisinde kullanılabilir. Uzman doktorlar kişiye uygun bir tedavi yöntemi geliştirerek bireyin uygun kiloya gelmesine ve bu kilonun sürdürülebilir olmasına yardımcı olurlar.