Sağlık Blogu Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?
Bu yazımızda sizlere obsesif kompulsif bozukluk yani OKB rahatsızlığından söz edeceğiz. Kişinin obsesyon olarak adlandırılan ve engellenemez bir şekilde sürekli olarak tekrar eden birtakım düşüncelere sahip olması ve bu tarz düşüncelerin kendisini rahatsız edecek dereceye gelmesinden ötürü rahatlama amacıyla kompulsiyon ismi verilen ve aralıksız olarak tekrar eden davranışlarda bulunmasına sebep olan karakteristik bir durum olarak karşımıza çıkıyor.
Bu rahatsızlığı yaşayan kişiler kendi kontrollerinde olmayan bir takım imgeler ve korkuları saplantı haline getirirler. Gelişen bu durum öncelikle kendilerini sonra da çevrelerindeki insanları rahatsız edici bir hale gelebilir. Saplantı haline gelen bu tarz düşüncelerin sonucunda gergin anlar, kaygılı durumlar ve kendini sürekli tekrarlayan davranışlar meydana gelir.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedenleri
Obsesif kompulsif bozukluk nedeni henüz net bir şekilde belirlenemeyen bir hastalıktır.
Biyolojik Etkenler
Beyinde bulunan sayısız nöronun vücudun normal işleyişine devam edebilmesi adına birbiriyle etkin bir şekilde iletişim kurması gerekmektedir. Nöronlar yani sinir hücreleri, elektriksel birtakım sinyaller yardımı ile haberleşir. Obsesif kompulsif bozukluk esnasında beynin bazı bölümlerinde aşırı derecede aktivite hali bulunur.
Çevre İle Alakalı Olan Etkenler
Kişinin çevresinde meydana gelen stres içeren durumlar da obsesif kompulsif bozukluğu tetikleyebilir. Taciz içeren bir durum yaşamak, ciddi bir hastalık, ilişkilerle alakalı birtakım kaygılar, kişinin çok sevdiği birini kaybetmesi, yaşam ile alakalı birtakım değişiklikler, günlük yaşamda meydana gelen değişimler örneğin kişinin işinin değişmesi ya da okulunun değişmesi gibi faktörler de bu hastalığı tetikleyen unsurlar arasında yer almaktadır.
Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri
Sürekli olarak el yıkama davranışı göstermek, kirlenmekten korkmak, aşırı derecede temizlik takıntısına sahip olmak, nesneler etrafta düzenli bir şekilde durmadığında stres yapmak, biriyle el sıkışırken rahatsız olmak, mikroplardan çok korkmak, sürekli bir şekilde duş alma ve temizlenme isteği, bir şeyleri saymak, kendine göre belli kalıplar seçerek bir şeyleri saymak, evden çıkarken sayısız kere her yeri her şeyi kontrol etmek gibi durumlar belirtiler arasında yer alır.