Öksürük, boğaz ve solunum yollarını temizleyen vücudun savunma sistemidir. Öksürük balgamlı, balgamsız ve kronik akut öksürük olarak çeşitlere ayrılır. Balgamlı öksürük kurudur ve boğazda gıcıklanma hissi olur. Öksürürken eğer ki balgam geliyorsa buna da balgamlı öksürük denir.
3 hafta veya daha uzun süren öksürüklere kronik öksürük olarak kabul edilir. Sinüzit, farenjit, nezle veya karaciğere yabancı cisim kaçması sonuncunda akut öksürük enfeksiyonu görülür.
Öksürük Hangi Hastalıklardan Oluşur?
Kuru öksürüğün birçok nedeni vardır. Nezle, farenjit, grip, astım, geniz akıntısı, kalp yetmezliği, reflü, akciğerde sıvı toplanması ve tüberküloz gibi hastalıklardan dolayı kuru öksürük görülür. Bronşit, sigara içimi ve sinüzit ise balgamlı öksürüğe neden olur. Geceleri başlayan kuru ve balgamsız öksürük genellikle üst yolunum enfeksiyonundan veya alerjiden dolayı olur.
Çocukların uykuya daldıklarında görülen öksürük geniz akıntısı, reflü ve sinüzit gibi hastalıklardan dolayı olabilir. Astımı olan kişilerde gülerken, egzersiz yaparken veya ağlarken öksürük ortaya çıkar. Boğmaca öksürük nöbet şeklindedir ve çok yüksek ve hırıltılı bir şekilde ses çıkar.
Alerjik Öksürük ve Nedenleri
Alerjik öksürük vücudun savunma sistemidir ve üst veya alt solunum yollarından birinden kaynaklanır. Bu öksürük çocuklarda öksürüğü kesmek veya baskılamak tercih edilmez. Alerjik öksürüğün teşhisini koymak için önce alerjik sebebin ne olduğu tespit edilir. Alerji tespit edildikten sonra alerjiden korunma yöntemini uygulanmalıdır. Alerjinin neden olduğu semptomları azaltmak ve korunmak için alerji aşı tedavisi uygulanır.
Öksürükte Hangi Tedaviler Uygulanır?
Öksürük tedavisinde öksürüğün çeşitlerine göre tedavi yöntemi uygulanır. Öksürükte mikrobik bir sebep varsa enfeksiyon tedavisi, reflüde asit giderici tedavi ve astım için ise nefes açıcı tedavi yöntemi uygulanır. Öksürük tedavilerinde öksürüğün daha da ilerlemesi için mutlaka erken zamanda doktor tarafından şurup veya ilaç tedavisi uygulanmalıdır.
Öksürüğe Neler İyi Gelir?
Düzenli dengeli beslenmek ve bol C vitaminli yiyecek tüketmek. Tozlu, kirli ve dumanlı ortamlarda uzak durmak, vücudu halsiz ve güçsüz düşürmemek için uyku saatlerine dikkat edilmeli ve dinlenmelidir. Günde 2 veya 2. 5 litre su tüketmek. Ayva, kuşburnu ve portakal meyvelerinden çay yapıp tüketmek öksürüğü doğal olarak tedavi eder ve yatıştırır.