Osmanlı Şerbetleri, Osmanlı Şerbeti ; Hem leziz, hem de endüstriyel asitli ve tatlandırıcılı içeceklerin yanında adeta bir şifa deposu olan Osmanlı mutfağının vazgeçilmezi şerbetler, mutfak kültürümüzün önemli birer parçasıdır. Eğer evde hoşaf veya komposto yapabiliyorsanız, siz de en az bir Osmanlı şerbetini rahatlıkla hazırlayabilir ve ailenize sağlıklı bir içecek ikramında bulunabilirsiniz.
Öncelikle belirtelim: “Osmanlı şerbeti” denilen bir ürün yoktur. Osmanlı şerbetleri çeşitlidir ve bir kısmı tümüyle unutulup giderken, bir kısmı özel davetlerde kendisini göstermektedir. Güllüsü, ahududulusu, narlısı, yaseminlisi, vişnelisi, eriklisi ve dahası… Aklınıza gelen Anadolu’da yetişen birçok meyveden ve çiçekten şerbet yapılabilmektedir. Aroma tercihleri, nerede ve kime ikram edilecekleri, yapılacak olan mevsim ve daha farklı ayrıntılara göre karar verilebilir; ancak çeşit bolluğundan ötürü bu kararı çabucak alabilmek bazen gerçekten de zordur.
Hem Ramazan, hem de yaklaşan yaz mevsimini dikkate alınca biz yasemin şerbetinden bahsetmeye karar verdik. Kokusu metrelerce öteden duyulan bu sarmaşığın çiçeklerinden leziz ve sağlıklı bir şerbet yapmak oldukça kolay: İhtiyacınız olan şeylerse sadece yasemin çiçeği, bir adet limon, iki su bardağı şeker ve dört bardak su.
Dalından taze taze kopartılan yaseminin çiçekleri dikkatli ve özenli bir şekilde yıkandıktan sonra derin bir kapta şeker ve limon suyuyla ovuluyor. Ardından yeterli büyüklükteki cam şişeye alınıp bir günlüğüne Güneş ışığına maruz kalmayacak şekilde, tercihen oda sıcaklığında bekletiliyor. Ertesi gün süzülüp en az bir saat kadar buzdolabında bekletildikten sonra içilebilir kıvama kavuşuyor.
Aynı tarif, gül içinde tatbik edilebilir. Yasemin çiçeklerinin yerine gül yapraklarını da tercih edebilirsiniz. Bir çorba kasesini dolduracak kadar gül yaprağı veya yasemin çiçeği. Eğer farklı tatlar denemek isterseniz, yarı yarıya ikisini de karıştırabilirsiniz.