Oxford’un Covid-19 Aşısının Testleri Yine Başlıyor

İlaç şirketi AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi iştirakinde geliştirilen Covid-19 aşısının klinik denemelerine geçtiğimiz günlerde orta verilmişti. Bir gönüllüde ortaya çıkan hastalık nedeniyle çalışmaları durdurma kararı alan AstraZeneca, verilen bu ortanın akabinde klinik denemelere yine başlayacağını açıkladı.

Verilen ortada gerekli araştırmaların yapıldığını belirten AstraZenea, “Hem bağımsız güvenlik inceleme komitesi hem de İlaç ve Sıhhat Eserleri Düzenleme Ajansının tavsiyelerinin akabinde denemeler Birleşik Krallık’ta tekrar başlayacak” dedi. Virüsün her geçen gün daha fazla beşere bulaşması ve bu sebeple hem sıhhat hem de iktisat sisteminin ziyadesiyle yara almasından ötürü en kısa müddette aşının bulunması amaçlanıyor.

Aşı testleri neden durdurulmuştu?

Şu an dünya üzerindeki aşı çalışmalarında en umut vaat edici ve sağlam olduğu düşünülen Oxford Üniversitesi’nin aşı çalışması, bir gönüllüde olumsuz tepkiler görülmesi üzerine pazar günü durulmuştu. Transvers miyelit (omurilik iltihabı) üzere değerli bir tepki gösteren iştirakçi, aşının gidişatı konusunda kaygı oluşturmuştu.

AstraZeneca ise bu vakanın üzerine prosedürü gereği bağımsız bir komitenin durumu incelemesi ismine çalışmaları durdurma kararı almıştı. Yeni açıklamaya nazaran araştırmalar tamamlanmış görünüyor.

Oxford Üniversitesi’nin geliştirdiği aşı şu anda Birleşik Krallık başta olmak üzere ABD, Brezilya, Güney Afrika ve Hindistan’da üçüncü evre için test ediliyor. Aşının ne vakit seri üretime geçeceği hakkında şimdi net bir açıklama bulunmuyor. Varsayımlara nazaran aşının 2020 sonları yahut 2021 başlarında seri üretime geçeceği düşünülüyor.

Yorum yapın