Panik Atak Nedir?

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Panik atak günümüzde bir çok kişide bulunan gerekli olmayan bir hissiyattır. Gerçek bir tehlike karşısında yada görünürde bir tehlike arz etmeyen olaylarda şiddetli fizikler belirtilerin gün yüzüne çıktığı yoğun korku arbedesidir.

Panik atak gerçekleştirme anı çok korkutucu ve ürkütücüdür. Bu durumda panik atak geçiren kişi anlık olarak kalp krizi geçirdiğini yada öldüğünü düşünebilir. Bu durumda panik atağı geçiren kişi tarafından korkusunun daha fazla tetiklenmesine yol açar. Psikolojik anlamda normal bir birey hayatında bir yada iki en fazla üç defa panik atak geçirebilir. Fakat düzenli olarak ve basit şeylerde panik atak geçiren kişilerde panik bozukluk olabilir.

Çarpıntı nefes darlığı yada titreme gibi vücut fonksiyonları azaltan durumlar geçiren insanlar için üzücü bir haber olabilir. Panik atak nedir sorusu bu tür komplikasyonlar geçiren insanlar için hep bir düşünce arz etmiştir. Bu soruyu sormalarının nedeni panik atak teşhisinin kendine yakıştırmaması ve olmak istemediklerinden kaynaklanır.

Panik atağın en belirgin ve en teşhis edilebilir özelliği ise ne zaman ve nasıl ortaya çıkacağıdır. Panik atak genelde on dakikada şekillenir ve bu 10 dakika içerisinde en yüksek noktaya çıkar daha sonra bu durumdan sonra 15 dakika sonra bu durum sonlanır. Uyku zamanlarında bile insanlar panik atak geçirebilir. Panik atak psikolojide ki yeri anksiyete bozukluğunun en temel parçasıdır. Kadınlarda daha fazla görülür ve panik atak nedir sorusu da en fazla kadınlar tarafından araştırılmaktadır.

Panik atak gelişimi kişinin bir anı karşısında gerçekleştirdiği unutulmaz acı karşısında gelişir. Yani panik atak sahibi küçüklüğünde yada erişkin bir birey olduğunda geçirdiği travmatik bir olay karşısında bu hastalığa yakalanabilir. Hasta her türlü karşısına çıkacak olayın eskiden yaşadığı travmadaki olay gibi olacağını ve çaresiz kalacağını düşünür ve panik ataklar geçirir. Örneğin küçükken yolda köpek saldırmış birisinin köpek gördüğünde eli ayağı titremesi ne yapması gerektiğini bilmemesi çok şaşırması ufak çaplı panik atağa örnektir. Yani panik atak nedir sorusunun en iyi cevabı ne yapacağımızı bilmediğimiz olaylarda olaylara göstermiş olduğumuz çaresiz durumun telaş bulmuş halidir.

Yorum yapın