Bugün sizlere motor sistem hastalıklarından biri olarak kabul edilen dopamin üreten beyin hücrelerinin kaybıyla ortaya çıkan Parkinson hastalığını kısaca anlatmaya çalışacağım.
Parkinson hastalığı aşamalı olarak ilerleme gösteren bir hastalık türü olup hastalığın neden olduğu el, kol, bacak, çene ve yüzün titremesi gibi durumlar hastalık ilerledikçe daha da kötüleşir. Hatta öyle ki zamanla iş sadece titremeyle kalmaz kişide konuşma, yürüme zorluğu başlar sonrasında ise ne yazık ki günlük basit ihtiyaçlarını bile tek başına karşılayamayacak duruma gelebilmektedir.
Parkinson Belirtileri
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi dopamin miktarının azalmasından kaynaklanan hastalığın belirtileri kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Ama genel olarak hastalık ilk başta belli bölgeyi etkilerken daha sonra tüme yayılma göstermektedir.
Hastalığın Yaygın Belirtileri
Titreme: Hastalığın en yaygın belirtileri olan titremeler elde, çenede ve dudakta görülmektedir. Bazı kişilerde bacaklardaki kaslarda da bu titremelere rastlanmaktadır. Fakat her titreme Parkinson hastalığının sonucunda olmaz kullanılan ilaçlar, yoğunluk da titremeye neden olabilmektedir. O nedenle her eli titreyene Parkinson hastası muamelesi yapmak doğru değildir.
Hareketlerin Yavaşlaması (Bradikinezi): Hastalığın yine diğer görünen yaygın belirtisi fiziksel aktivitelerin yavaşlamasıdır. Kişi adım atmakta bile zorlanmaya başlar. Birçok hasta bu durumu ayağım sanki yere yapışmış gibi tarzında ifade kullanır. Yine yürüme esnasında kolların sallanmaması, kalça ve omuz tutulması da görülmektedir.
El Yazısının Küçülmesi: Bir anda el yazısında meydana gelen değişiklikler de hastalığın genel belirtilerindendir. Daha öncesinde düzgün ve okunaklı yazısı olan kişinin biranda yazısı okunmaz hale gelebilir. Bu durum yaşa bağlı olarak da yaşanabilen bir durumdur. Fakat Parkinson da bir anda yaşanılmaktadır. Normal süreçte bu bozulma zamana yayılma göstermektedir.
Konuşmada Değişimler: Konuşma konusunda güçlükler yaşamak konuşmaya başlamadan önce düşünmek, normalden hızlı ve alçak sesle konuşmak. Konuşma aralarında duraksamak, tereddütler yaşamak ve mimik kullanmadan konuşmak hastalığın belirtilerindendir.
Hastalığın diğer emareleri;
- Koku almada azalma,
- Duruş bozuklukları,
- Mimik azalması,
- Hastalığın seyrine göre yutkunma zorluğu,
- Kabızlık problemi,
- Depresyon,
- İdrar tutmakta zorlanma veya idrara çıkamama,
- Göz kararması, baş dönmesi ve tansiyon düşmesi, gibi durumlar yaşanabilmektedir.
Parkinson Hastalığı Nedenleri
Hastalığa bazı gen bozulmaları ve birtakım toksinler sebep olsa da bunlar olmayan kişilerde de görüldüğünden ve bu durum tam bir yaygınlık göstermediğinden hastalığa sebep olmakla birlikte tam olarak bu sebep oluyor diye bir şey söylemek mümkün değildir.
Yalnızca ailesinde Parkinson hastalığı olan kişilerde bu durumun yaşanmasının daha yaygın olduğu belirtilebilir. Bunun dışında erkeklerde çok daha fazla görülen bir hastalıktır.
Parkinson Hastalığı Tedavisi
Nedeni tam olarak bulunamayan Parkinson hastalığının henüz tam olarak tedavisi de mümkün değildir. Bir takım ilaçlar sadece hastalığın neden olduğu sorunları kontrol altına alıp normal hayatına devam etmeye yarasa da günümüzde tam bir tedavi söz konusu olmamaktadır.
İlaçlar dışında meditasyon, yoga, akupunktur gibi tedavilerden de olumlu sonuçlar en azından kasların rahatlamasına yönelik sonuçlar alınmaktadır.