Bizim PHP projelerimizi sorunsuz şekilde test edebilmemiz için bilgisayarımızda PHP gereksinimlerini bulundurmamız gereklidir. Peki nedir bunlar.
Apache
Bir tür web sunucusudur. İnternet üzerinde projelerimizi çalıştırmak için web sunucusuna ihtiyacımız olduğundan genellikle PHP için APACHE tercih ederiz. Fakat son gelişen teknoloji ile sürekli yeni sistemlerde çıkmaktadır ve APACHE‘nin en büyük rakibi LITESPEED dir. Üstelik APACHE den daha performanslı ve güvenlik konusunda da daha iyidir tek kötü tarafı ücretli olmasıdır. O yüzden Hosting alımlarımızda LITESPEED olmasını tercih sebebi olarak ön planda tutabiliriz.
Mysql
Veritabanı yönetim sistemidir. Oluşturduğumuz her projede bilgilerimizi saklayacak, güncelleyecek ve daha sonra tekrardan kullanabilmemizi sağlayacak bir yapıya sahiptir. PHP ile mükemmel uyum içerisinde çalışır ve buda projelerimizin daha performanslı olmasına katkı sağlamış olur.
PHP
Şimdi bana PHP ne alaka demeyin iş sunucuyla bitmiyor tabi sunucunun yazdığımız kodları tanıması için PHP kaynak dosyaları da gerekli, istediğiniz PHP sürümüne ait dosyaları kullanabilirsiniz.
Not: Eğer bütün bu yapıları tek, tek indirip kurmak yerine hepsini içinde barındıran programlar var bu programları kurup daha kolay bir şekilde projelerinizi istediğiniz işletim sisteminde hayata geçirebilirsiniz. En çok tercih edileni ve benimde kullandığım Windows için WAMP dır. Linux kullanıcıları LAMP olarak aratıp bulabilirler.
Dikkat: WAMP kurulumdan sonra standart olarak 80 portunu kullanmaktadır. Eğer sorun yaşarsanız tabi genellikle port hatası olarak Could not execute menu item (Internal error) çıktısını vermektedir. Bu hataya 80 portunu kullanan diğer yazılımlar sebeb olur. Hatayı gidermek için yazdığım başka bir makaleyi okuyarak sorunu çözebilirsiniz.