Merhaba arkadaşlar PHP ile bugün kodlamaya başlamadan önce bilmeniz gereken önemli noktaları size aktardım, öncelikle bilmeniz gereken çalışma mantığını anlamanızdır. “Eğer bir sistemin nasıl çalıştığını bilmezsen o sistemi kıramazsın” bu sözü bir yere not edin arkadaşlar çünkü bu sözü hatırladıkça dil öğrenme isteğiniz ve heyecanınız artacaktır hatta kompozisyon yarışmasına girecek arkadaşlar olursa ya da okulda öğretmeniniz, kompozisyon yazmanızı isterse bu sözü örnek alarak kaliteli bir makale yaratabilirsiniz.
Öncelikle PHP çalışabilmesi için gerekli ayarları eksiksiz yaptıysak PHP çalışma mantığını ve PHP de yazım şeklini öğrenelim.
Maddeler Halinde listeliyorum
- Yazdığımız kodları sunucu PHP olarak yorumlaması için dosya formatı her zaman “.php” şeklinde olmalıdır.
- PHP kodları <?php şeklinde başlar ve ?> şeklinde biter. Aksi halde sunucu kodların PHP olduğunu anlamaz ve yorumlayamaz.
Not: Eski versiyonlar da PHP için kısa kod yazımı destekleniyordu ve kodlar <? İle başlayıp ?> bitebiliyordu yeni versiyonlar da bu yazış biçimi desteklenmiyor sadece bilmeniz açısından ekledim
Not2: PHP yazım şekli olarak var olan ama kullanılmayan bir yazım şekli daha vardır ki bilmenizde fayda var bu yazım şekli de <script language=”php”> şeklinde başlar ve </script> şeklinde biter.
- PHP de kodlarımızın bittiğini göstermek için sonuna ; (noktalı virgül) işaretini kullanırız.
- PHP de yazdığımız kodlar sayfa kaynağında gözükmezler.
- PHP ye başlamadan önce html bilmek şarttır. En çok yapılan yanlış budur temel tasarım olmadan kodlama yapılmaz.
- PHP de html de olduğu gibi yazı veya tablo komutları yoktur. PHP de öğreneceğiniz kodlar Html tasarımların işlevselliğini arttırmaya yöneliktir.
- PHP de ve diğer kodlama dillerinde olduğu gibi sunucu yazdığımız kodları yukardan aşağıya doğru okumaya başlar. Örnek olarak bir kitap okurken alttan değil de üstten okumaya başlamak gibi.
- PHP de kodlamalar mantığa dayanır mantıklı kod yazmak için kendinize ait algoritma kurmalısınız.
- PHP de açıklama satırı tek satırdan oluşuyorsa çift Slash yani // yazarak yapabiliriz. Eğer çok satırlı açıklama satırı yapacaksak /* yazıp açıklama bittiğinde de sonuna */ getirmemiz gerekir, aksi halde kapatmazsak devam eden kodlarımız çalışmayacaktır.
- PHP de tek tırnak olduğu gibi yaz demektir ve genellikle yazılarda kullanılır, çift tırnak ise çalıştır anlamına gelir.