Poligala Çiçeği ve Özellikleri Nelerdir?

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

Poligala çiçeği çalı formuna benzeyen muntazam bir bitkidir. Kışın şartlarına uygundur ve kışın dahi yapraklarını dökmeden yaşar. Poligala çiçeğinin yetiştiği ve en çok görüldüğü yer Güney Afrika bölgesidir.

Poligala çiçeğinin 500’den fazla türüne rastlanmaktadır. Ülkemizde de oldukça yaygın bir şekilde görülmekte ve doğal olarak yetişebilmektedir. Diğer adı süt otu olarak bilinen poligala çiçeği şifalı bir bitki olarak bilinmektedir. İçerisinde birçok vücuda faydalı madde bulundurmakta ve insan sağlığı için ilaç tedavisi olarak kullanılmaktadır.

Poligala çiçeği hafif kokusu ile farklı renkleri içerisinde barındırır. Mor, leylak ve beyaz renklerini görmek mümkündür. Sıcak ve ılıman iklimi çok seven poligala çiçeği ülkemizde de özellikle Akdeniz bölgesinde doğal olarak yetişebilmektedir. İklimi uygun yakaladığı her yerde doğal olarak çiçek açan bir bitkidir. Kolay yetiştirilebilen bir çiçek türüdür ve tohumundan tekrar üretilebilir.

Poligala çiçeği aynı zamanda şifalı bir bitkidir. Diğer adı ”süt otu” olarak bilinmektedir. Ülkemizde özellikle kuzey Anadolu ve Trakya bölgesinde sıkça poligala çiçeğine rastlanılmaktadır. Poligala çiçeği yetişme alanı açışından ülkemizin iklim tipini uyumlu bir bitki çeşididir. Poligala çiçeği kendi içerisinde cüce poligala çiçeği olarak ikiye ayrılı ve kendi içerisinde yüzlerce farklı tipte görülmektedir.

Poligala Çiçeği İçerisinde Hangi Maddeleri Barındırır?

Poligala çiçeği içerisinde şahmi, golterin ve sponin maddelerini barındırmaktadır.

Poligala Çiçeği Nasıl Kullanılır?

Süt otu olarak bilinen poligala çiçeği şifalı bir bitkidir. Kullanılmak için sonbaharda kökleri ile birlikte çıkarılarak yere serilir ve kuruması için bekletilir. Kuruduktan sonra kullanılacak zamanda su ile kaynatılmaktadır.

Poligala Çiçeğinin Tıbbi Faydaları Nelerdir?

  • İçerisinde saponin maddesini barındırır. Saponin maddesi balgam söktürücü özelliğe sahiptir ve göğsü yumuşatır.
  • Anne sütünü artırır ve emziren bayanlara çok faydalıdır.
  • Poligala bitkisi aynı zamanda iyi bir idrar söktürücüdür. Hasta olan kişiyi terleterek vücut direncini kazanmasını sağlar.

Poligala çiçeğinden yararlanmak için 250 gram kadar kuru poligala bitkisini 1 litre su ile kaynatarak günde 2 bardak içmek yeterlidir. Poligala çiçeği tarihi geçmişe dayanmaktadır ve geçmişte yılan sokmalarına karşı tedavi amacıyla da kullanılmıştır.

Yorum yapın