Polikistik over (pco) sendromu kadınlarda görülen bir hormon problemidir. Yumurtalıklarda çok sayıda küçük ama iyi huylu kistlerin ortaya çıkmasıyla oluşur. Genellikle 35 yaş altı kadınlarda rastlanmaktadır.
Belirtileri Nelerdir?
En belirgin belirtileri;
- Adet düzensizliği (az veya çok olması)
- Vücutta aşırı tüylenme (yüzde, sırtta, göğüs aralarında)
- Kilo alma
- Vücudun çeşitli yerlerinde sivilcelenme artışı
- Gebe kalmakta zorluk
- Erkek tipi saç dökülmesi
Pco Nasıl Teşhis Edilir?
Pco bir kadın doğum doktoru tarafında ultrasonda çok kolay bir şekilde teşhis edilebilir. Bunun yanı sıra bir takım kan tahlilleriyle hormon testleriyle teşhis edilir. Çünkü pco sendromlu bayanlar normal bayanların salgıladıkları testosteron hormonundan daha fazla bu hormonu salgılar.
Pco Sendromunun Tedavisi Nasıldır?
Bu hormonal problemin kesin bir tedavisi olmamakla beraber ilerlemesi durdurulabilir. Doktor kontrolü altında kullanılan doğum kontrol hapları daha düzenli adet görmenizi sağlar ve kistlerin çoğalmasını engeller. Tek çözüm ilaç değil tabi ki. İlaçla birlikte dikkat edilmesi gereken şeyler var. Düzenli egzersiz, yaşam tarzı değişikliği. Benim yumurtalık kistimle bunun ne alakası var diyenler için de; pco sendromu hormonal bir problemdir ve hormon bozukluğu mutlulukla alakalıdır. Yani düzenli egzersiz ve moral yüksekliği bu problemi sizin için hafifletecektir. Ve ayrıca fazla kilo yapan bu hastalık ne yazık ki kiloyu sevmiyor. Aksi halde kistlerle birlikte yumurtalık yağlanması yaşarsanız gebelik çok daha zor hale gelecektir.
Pco Sendromunun Riskleri Nelerdir?
Pco sendromu dikkat edilmediği takdirde çok riskli bir hastalık haline gelir. İlk defa hastalık kelimesini kullanıyorum çünkü dikkat edilmezse sendrom olmaktan çıkıp hastalık haline gelebilir. Riskler nelerdir;
- Diabet
- Rahim ağzı kanseri
- Obezite
- Kısırlık
- Yüksek tansiyon
- Dislipidemi
Dikkat edilmediği takdirde çok olumsuz sonuçlar doğuran bu hastalık dikkat edilirse umursanmazsa zarar vermeyecek bir sendrom haline gelir. Aynı zamanda, yine doktor kontrolünde, eğer aşırı kilonuz varsa ki bu durum diyabet olma olasılığını arttırır, diyabet önleyici ilaçlar kullanabilirsiniz.
Polikistik Over Sendromu bir hastalık değildir. Bu problemi hastalık olarak algılamadığınız zaman her şey yoluna girecektir.