Ramazanın Birincil İbadeti: Oruç

Kuran’ı Kerim’de emredilen oruç, Müslüman âleminin tam bir imanla ve ecrini Allah’tan bekleyerek Ramazan ayında tutulduğunda, geçmiş ve gelecek günahlarının affedileceği bir ibadettir. Günümüzde sadece aç ve susuz kalındığı ibadet sanılan oruç, bulunduğu aya ulaşanların İslam eğitimine girmeye hak kazandığı, nefsi temizleme yolunu bulmaya çalıştığı farklılıkları barındırır. Gece ibadeti Teveccüh namazı ile Allah’ın yüceliğine şahit olunur. Yine geceleyin okunan ve bizzat anlaşılmaya çalışılan Kuran bu ayda ruha bir şifa olma aracıdır.

Cemaatlerle kılınan namazlar başta teravih olmak üzere, İslam’ın yalnızca bir topluma, gruba gelmediğini, evrendeki etkisini, birlik ve beraberlik bilincini gözler önüne serer. Benzer sonuçlara ulaştığımız sadaka, en zor ama en makbul ibadetler arasındadır. Hem akrabalar arasında hem de fakir, yetim gibi güçsüz kardeşlerimizin gönüllerine bir damla su serpmiş olduğumuz Ramazan ayının oruç ibadeti, tüm bu incelikleri nasıl yapmamız gerektiğine dair bize bilgi verir.

Sahurla başlayan oruç, kendisini iftarla tamamlandığına inandırmıştır. İşin aslı böyle değildir. Bereketli sofraların özellikle iftarlara denk gelmiş olması ne yazık ki, orucu iftara has kılmıştır. Aksine sahur yemekleri şenlenmeli, gece ibadetleri arttırılmalıdır. Hadisler bunu gerektirir. İftarda midemizden ziyade gözümüz doymalıdır, bu süreç Yaratıcımıza yakınlığımızın arttığı anlardan birisidir. Sofralarımızda çoğunlukla Salih Müslümanlara, bir yetime, yemeğe muhtaç bir miskine, bir talebeye yer vermemiz mükâfatımızı arttıracaktır.

Oruçlu Olmak: Organlara Eğitim Vermektir

Bir oruçlu yalan, iftira ve gıybetten sakınmalı dilini pis hallerde kullanmamalıdır. Bu orucunu çöpe atmasıyla eşdeğerdir. Mide açken, dil ve göz kontrol altında tutulmalıdır. Özellikle oruçlu çok sabırlı davranmalı, sinirlerine hâkim olmalı, kalp kırmaktan kaçınmalıdır. Bilmeli ki sabrın sonu cennettir, kul hakkı cehenneme sebeptir.

Oruç dini öğrenme gayretinde olan tüm Müslümanlar için büyük bir fırsattır, ciddiyet ve gayret ister. Oruç tutmaya gücü yetmeyenlere kolaylık vardır. Onlar da orucun getirdiği yukarıda bahsedilen düşer ibadetleri yapabilirler.

Yorum yapın