Reflü Belirtileri Nelerdir? Reflü son zamanlarda birçok kişinin yaşadığı bir rahatsızlık haline geldi. Tabi bu kadar çok görülmesinin en büyük sebebi beslenme şeklidir. Beslenme şekli doğal olmayan yiyecekler ve içecekler kişilerde sıklıkla reflü problemi gelişmektedir. Reflü her yaş grubunda görülebilen bir rahatsızlıktır.
Reflü Hangi Organın Rahatsızlığıdır?
Reflü yemek borusunun hemen altında bulunan mide kapakçığının gevşemesi sonucunda oluşan bir rahatsızlıktır. Asıl olarak mide ile alakalı bir hastalık olmasına rağmen, yaşattığı şikayetlerin çoğu yemek borusunun hemen altında yer alan kapakçıkta oluştuğundan dolayı boğazda problem hissi yaratır.
Reflü belirtilerini saymak gerekirse, mide yanması, yiyeceklerin ağıza geri gelmesi, boğazda ve yemek borusunda takılma hissi en belirgin belirtilerdir.
Bu belirtiler kimi zaman kişinin bünyesine göre değişmektedir. Örneğin, midesinde hiçbir rahatsızlık yokken, sadece reflü problemi varsa yukarıdaki belirtiler haricinde bulgu görülmez, fakat mide rahatsızlığı reflü’ye eşlik ettiği takdirde belirtilere mide ağrısı ve bulantı da diğer belirtilere eklenebilir.
Yol açtığı mide yanması sırasında yemek borusuna gelen asit yemek borusu tahrişine yol açacağından, yemek borusunda da doku hasarına neden olabilmektedir. Yemek borusunun sürekli tahriş olması halinde, yemek borusunda daralma meydana gelebilir. Bu yüzden reflü’nün başka rahatsızlıklara yol açmaması için düzenli ve gerektiği şekilde beslenmek ve ilaçlarınızı düzenli almak önemlidir.
Reflü Tedavisi
Reflü, kronik fakat kontrol altına alınabilir bir hastalıktır. Beslenme ve düzenli ilaç kullanımına dikkat edildiğinde şikayetler azalır ve özellikle geceleri rahatsızlık veren durumlar ortadan kalkar. Reflü için doktorunuz sabahları aç karnına içmeniz için mide koruyucu tablet ve doktorunuzun belirlediği aralıklarla kullanacağınız bir şurup verecektir.
Bu ilaçları düzenli kullanırken beslenmenize de dikkat etmeniz gerekir. Baharatlı yiyecekler ve ağır yağlı yemeklerden, asitli içeceklerden uzak durmanız gerekir. En önemli nokta ise yatmadan en az 3 saat önce yemek yemelisiniz. Yemek yedikten sonra dinlenme amaçlı da olsa yatmamalısınız.
Yattığınız takdirde yedikleriniz ağzınıza gelecektir ve midenizde yanma oluşacaktır. Mide yanmasını anlık olarak ılık süt içerek geçirebilirsiniz, fakat en etkilisi doktorunuzun verdiği şurup olacaktır.