Robotik Kodlama Eğitimi Nedir?

Robotik kodlama eğitimi günümüzde son zamanlarda öne çıkan eğitim dallarından biri haline gelmiştir. Robotik bilim günden güne gelişerek geleceğin teknolojisi olarak görülmekte. Yurt dışında çoktan kullanılmış olsa da Türkiye’de bu eğitim türüne yatırımlar ve teşvikler yapılmaya başlanmıştır. Çocukların küçük yaşta robotik eğitimle tanışması sağlanarak gelişimlerine destek olunması hedefleniyor.

Kodlamanın kullanım alanlarına bakılacak olursa günlük yaşantımızın her alanında var olduğunu görmekteyiz. Araba, mikrodalga, telefon, bilgisayar, televizyon, banka kartı gibi eşyalarımızı her kullanımımızda kodlama becerilerini kullanmış oluyoruz. Kodlama bilgisayarın ya da bir robotun programlarının okuyup işlemesi için yazılı talimatları olan bir bütündür. Bir robotun yapılması istenilen görevin yapılabilmesi için kodun tasarlanması, ardından sonucun görülmesi için robota gönderilmesi ile tamamlanır. Kod yazarları robota yaptırmak istediklerini işlemek için eleştirel ve yaratıcı düşünce yapısına sahip olması gerekir.

Robotik kodlama üzerinde çalışılan robotun çeşidine bağlı olarak makine mühendisliği, görsel tasarım, dönüşümler, desen, cebir, yön ve benzeri çoğu şeyi yapmamıza yardımcı olur. Kodlamada en önemli nokta robotun iş hakkında görsel ve gerçek geri bildirim vermesidir. Eğer iş doğru yapılırsa robot istenilen şeyleri kolayca yapabilecektir. Yanlış yapılması halinde robot istenilen işi yapmayacaktır.

Robotik Kodlamanın Eğitimi Faydaları

Gelişen teknolojiyle birlikte yenilikçi ve üretken projelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bunun farkındalığını yaşayan ülkeler eğitim sistemlerine erken yaştaki çocukları temeline alarak robotik ve kodlama eğitimlerine yer vermektedir. Kodlama ve robotik bilgilere sahip olan çocuklar analitik düşünmeye, eleştirel düşünmeye, 21. Yüzyıl becerilerini kazanmaya yatkın olmakta. Ayrıca kodlama akademik becerileri de öğretmekte. Bireylerin planlama, araştırma kaynakları, bilgi iletme, başarıyı değerlendirebilmeye yönelik destekler vermektedir. Kod yazmayı öğretmek bilim, sanat, teknoloji, matematik, mühendislik gibi alanlarda kodlama becerileri ile bütünleştirmenin en iyi yolu olacaktır. Çocuklarda problem çözme, özgüven artışı, takım olarak çalışma, zihinsel gelişim, sorumluluk bilinci kazanma, grup olarak çalışma gibi olumlu etkileri ile tercih edilebilir.

Zaman içerisinde ilgi odağı olmaya başlayan robotik kodlama dünyadaki milyonlarca öğrenci kendi tasarladıkları robotlar ile programlama ile ilgili yarışmalara katılmaya başladı. Bu şekilde daha ilgi çeken bir sistem haline gelmekte.

Yorum yapın