Salatalık bitkisi özellikle aşırı sulamaya duyarlı olduğu için sulama önem taşımaktadır. Buna özen göstermek salatalık bitkisinin daha hızlı serpilmesini ve hızla çiçeğe geçmesini, sonra da meyveye geçmesini sağlayacaktır. O nedenle sulamayı toprağın neminin tamamen azaldığı, kurumaya döndüğü bir günde yapmamız gerekir. Saat olarak da sabahın erken, serin saatlerinde veya akşam 6dan sonra güneşli olmayan saatlerde salatalık bakımı ve sulama yapılması gerekir. Bu meyve verimini arttırır.
Bunun dışında salatalıkta en zararlısı, mantarlaşmayı bu yakın dikimlerde çok sık görmeliyiz. Bu nedenle dikim aralığı 40 – 45 cm uzaklığı dikkate almayı ve bu uzaklıktan daha yakın bir şekilde yapmamalıyız. Salatalık uzamaya doğru yöneldiği zaman toprağa değecek yapraklarının çürüme ve meyve verimini düşürme riskine karşı alttaki fazla yaprakları almalı ve bunu bir yere bağlamalı veya sarığa yerleştirmeliyiz. Bu şekilde meyvelerin zarar görmeden toplanmasını sağlayabiliriz.
Salatalık özellikle zirai ilaçlara duyarlı ve kabuğunda bu ilaçları biriktiren hassas bir bitki olduğu için hastalıklarla mücadelede organik yollara başvurulmalıdır. Örneğin sulandırılmış bir arap sabunu veya bir beyaz sabun aracılığıyla sprey şeklinde yapacağımız, serin saatlerde yapacağımız bir ilaçlama mücadelesi, salatalığın karşılaşabileceği hastalıklar açısından yeterli olacaktır. Bunun dışında gübrelemeyi de organik gübre amacıyla yapmalıyız. Bu sağlıklı salatalık bakımı için son derece önemlidir.