Saniyede 1,000,000,000,000,000,000 İşlem Yapan Süper Bilgisayar

Süper bilgisayarlar, yüksek işlem kapasiteleriyle birçok alanda kullanılıyor. Her yıl gelişen teknolojiyle birlikte yeni süper bilgisayarlar üretiliyor ve bu bilgisayarlar öncekine göre çok daha fazla işlem gücüne sahip oluyor. Epey yüksek teknolojili olan bu bilgisayarlar bazı devlet kurumlarında ve önemli araştırmaların gerçekleştirildiği laboratuvarlarda kullanılıyor. Yenil geliştirilen Aurora isimli süper bilgisayar, saniyede gerçekleştirdiği işlem sayısıyla kendine hayran bırakıyor.

Amerikan hükümetinin laboratuvarlarından biri olan Argonne Ulusal Laboratuvarı‘nın 2021 yılında kavuşacağı bu süper bilgisayarın komplike sistemleri simule edebildiği, yapay zeka yazılımlarını çalıştırabildiği ve diğer bilimsel araştırmaları gerçekleştirebildiği ifade ediliyor. Saniyede 1,000,000,000,000,000,000, yani 1 kentilyon işlem yapabilen bilgisayarın üstesinden gelemeyeceği bir işlem yok gibi görünüyor. Bu gücün 1 milyar dizüstü bilgisayarın bir araya gelerek oluşturacağı güçten daha fazla olduğu ifade ediliyor. Aurora’nın kurulması için yaklaşık 60 bin m2 alanın ve 1,2 m genişlik, 1,5 m derinlik ve 2,1 m uzunluğa sahip 200 kabinin kullanılacağı belirtiliyor.

Her Şeyi Sanal Ortamda Simüle Etmek Mümkün

Süper bilgisayarın hangi işlemleri yapabileceğinden bahsettik. Fakat bir süper bilgisayar tam olarak hangi iş için kullanılıyor derseniz bunu da bir örnekle açıklamak mümkün. Arabaların kaza testlerini ele alalım. Her aracın trafiğe çıkmadan önce çarpışma testlerinden geçmesi gerekiyor. Ancak lüks araçların bu testlere girmesi yüksek bir maliyete sebep oluyor. Ayrıca genel olarak çarpışma testlerinin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini söylemeye gerek yok sanırız. İşte bu süper bilgisayar sayesinde böyle tehlikeli bir işe kalkışmaya gerek kalmadan çarpışmanın sanal ortamda canlandırılması mümkün oluyor. Yüksek işlem gücü sayesinde bir kaza senaryosunda oluşabilecek tüm olasılıklar hesaplanıyor ve en doğru bilgiler elde edilmiş oluyor.

Enerji araştırmaları alanında da süper bilgisayarların işlem gücünden faydalanılıyor. Devasa rüzgar türbinleri kurarak sonucun ne olacağını görmek yerine bunu bilgisayar ortamında simule etmek hem daha kolay hem da daha ucuz oluyor. Tüm dünyayı bir şişeye doldurarak laboratuvar ortamında testler yapmanın imkansız olduğunu belirten Aurora’nın geliştirici ekibinin yetkili ismi Steve Scott, süper bilgisayarlar sayesinde gerçekte yapılması mümkün olmayan veya çok maliyetli olan testlerin gerçekleştirilebildiğini ifade ediyor.

Yorum yapın