Tarihi Harran Üniversitesi
Harran’ın öneminden bahsedelim önce. Ovanın içindeki bu vaha Asur döneminden başlayarak Mezopotamya’nın en önemli ticaret merkezlerinden biri olmuş. Farklı kavimlerden birçok insanın yolu burada kesişince de kültür boyutu artıkça artmış. İşte bu çok kültürlü kentin en önemli simgelerinden biri de Harran Üniversitesi!
Harran‘da çıkacağınız tarih turunda artık sadece üst üste taş tuğladan ibaret birçok yapı göreceksiniz. Harran Üniversitesi de işte o yapılardan biri. Suretini ele vermeyen bu taşlar için buraya gelmeye değer mi diyorsanız karar ebetteki sizin. Yabancı turistlerin bölgeye sık gelmesi ve gelmişken buraya uğraması da halkın develer üzerinden geçim sağlamasına sebep olmuş. Dilerseniz bir devenin yanı başında bir fotoğraf çektirebiliyorsunuz. Tabii parasıyla…
Harran Üniversitesi’nin ilk Müslüman üniversitesi olduğu söyleniyor bazı kaynaklarda. Ayrıca Asur ve Babil döneminin de ayın ve güneşin kutsal sayıldığı paganizmin de üssü olduğu rivayeti var. Astrolojinin ilim irfan yuvası olan üniversitenin ilk çağda kurulduğu sanılıyor. Dünyanın 3 felsefe ekolünden biri de ‘Harran ekolü’ olarak tanımlanıyor. Fakat kanıt var mı, yayın var mı derseniz, biz de bize aktarılanı aktardık. Burası ebetteki önemli bir alan ama söylenen vasıfları taşımış mı biz de bilmiyoruz.
Harran Kümbet Evleri
Harran’ın en cezbedici özelliği kare bir mimari üzerinde külah bir çatıyla yükselen kümbet evler. Bu evlerin tarihi M.Ö 6000’li yıllara kadar uzanıyor. Yazın serin, kışın sıcak olması, sanki buzdolabına konmuş gibi yiyeceklerin uzun süre bozulmaması, içindeki hayvanların uysallaşması gibi birçok vasfa sahip olduğu biliniyor.
Evlerde kullanılan tuğlalar çevredeki antik kalıntılardan toplanmış. Yani her biri içine tarih sinmiş, gelenekle harmanlanmış. 1979 yılından bu yana SİT alanı olarak kabul edilmiş ve o zamanki sayımla 960 adet olan evlerden başka yapılmasına da izin verilmemiş. Kalenin içinde ve yerleşimin göbeğinde 2 ev var ki bunlar biz gibi turistler için restore edilip görücüye çıkarılmış.
Görülmeye değer mi, değer bizce…