Online müzik servisleri son yıllarda büyük bir yükselişe geçmiş durumda. Milyonlarca kullanıcı, başta Apple Music ve Spotify olmak üzere müzik servislerini kullanıyor. Fakat bu kadar yaygın olmasına rağmen online müzik dinleme platformlarının şarkıcılara yapığı telif ödemeleri konusu halen çözüme ulaşmış değil. Eser sahipleri, müzik platformlarının kendilerine yaptıkları ödemenin miktarından bir türlü memnun olmuyor. Ödemelerin azlığından yakınan şarkıcılar, platformların sunduğu ücretsiz kullanım süresinin de azaltılmasını veya tamamen kaldırılmasını istiyor. Görünüşe bakılırsa baskıdan bunalan müzik servisleri, şarkıcılara karşı atağa geçmeye hazırlanıyor.
Hatırlarsanız geçtiğimiz yıl Taylor Swift ile Apple Music arasında bir anlaşmazlık yaşanmıştı. Kullanıcıların 3 aylık deneme süreci içerisinde şarkıcılara para ödememesine karşı gelen Taylor Swift, parçalarını Apple Music’te yayınlamama kararı almıştı. “Biz bedava iPhone istemiyorsak, siz de bizden bedava şarkı beklemeyin” sözlerini kullanan Taylor Swift’in bu çıkışı çok ses getirmişti. Daha sonrasında Apple bu çağrıya kulak vermiş ve ücretsiz deneme sürecinde bile olsa şarkıcılara telif ücreti ödemeyi kabul etmişti.
Fiyat Artışı Talebi, Müzik Servislerini Harekete Geçirdi
Yeni alevlenen tartışma ise online müzik dinleme servislerinin şarkıcılara daha fazla para ödemesi gerektiğiyle ilgili. “Copyright Royalty Board” adlı kuruluş tarafından alınan karara göre şarkıcıların telif ücretinde yüzde %43.8’lik bir artış yaşanması talep ediliyor. Artışı çok yüksek bulan müzik servisleri ise bu karara itiraz ediyor. Spotify, Pandora, Google ve Amazon’un ortaklaşa yayınladığı bildiride böyle bir fiyat artışının hem telif sahiplerine hem de müzik yayıncılarına zarar vereceği belirtiliyor. Bu doğrultuda konuyu mahkemeye taşıyan şirketler, Amerikan mahkemesinin kararı incelemesini talep ediyor.
Telif ücretlerinin artış göstermesi, birçok müzik platformu için çok sıkıntılı bir dönemin habercisi olabilir. Teknoloji devleri için bile altından kalkması zor bir masrafı beraberinde getirebilecek olan telif ücreti artışı, Spotify gibi yalnızca müzik servisi odaklı şirketler için tehlike çanlarının çalması anlamına geliyor. Telif ücretlerinin karşılanması için kullanıcıların aylık ücretlerinde düzenlemeye gidilmesi halinde mevcut kullanıcıların farklı platformları tercih etme ihtimali yüksek görünüyor. Online müzik servislerinin bu artıştan nasıl etkileneceğini ve olası bir artışın abonelere nasıl yansıyacağını zaman gösterecek.