Selenyum, vücudumuz da az miktarda bulunan temel bir mineraldir. Özellikle E vitamini ile birlikte alındığında antioksidan olarak görev yapar ve hücre yapısına zarar veren serbest radikallere karşı vücudumuzu korur.
Selenyum Nedir? Hangi Besinlerde Bulunur?
Bu koruma vücudumuz için gerçekten çok önemlidir. Çünkü, serbest radikaller hücre yapısı dışında kalp hastalıkları ve kanser türleri gibi hastalıklara neden olurlar.
Selenyum Neden Önemli?
Selenyum güçlü bir bağışıklık sistemi için kesinlikle gereklidir. Birçok hastalık üstünde selenyumun etkisi araştırıldığında önemi daha fazla ortaya çıkmıştır. Şöyle ki , selenyumun astım üstüne etkisi hakkında yapılan araştırmalar selenyum içeren yiyeceklere beslenildiği sürede astımın sebep olduğu rahatsızlıkların azaldığı gözlenmiştir. Ayrıca henüz tam net bir sonuç elde edilmemiş olmasına rağmen selenyumun kansere yakalanma riskini azalttığını söylüyorlar. Bunun dışında selenyum eksikliği erkeklerde kısırlık , damar sertliği ve romatoid artrit gibi hastalıklara sebep olmaktadır.
Peki Bu Kadar Önemli Olan Selenyum Hangi Besinlerde Bulunur?
Bir besinin içinde bulunan selenyum miktarı o besinin elde edildiği toprağın ne kadar selenyum içerdiği ile aynı orantı da ilerler. En çok bitkilerde bulunmakla birlikte selenyum olan bitkilerle beslenen hayvanlardan elde edilen besinlerde de selenyum bulunmaktadır. Peki nedir bu besinler;
Ay Çekirdeği: İçeriğinde bol miktarda bulunan selenyum yüzünden vücudun günlük ihtiyacı olan selenyumun %100 karşılamaktadır. Bakır , Manganez, Fosfor ve E vitamini içeren ay çekirdeği yüksek oranda kalori içerdiğinden tüketim oranına dikkat etmekte fayda vardır.
Brezilya Kestanesi: Brezilyaya özgü bir kestane türü olan bu kestane selenyum anlamında en zengin besinlerden biridir. Bir adet yediğinizde günlük ihtiyacın üzerine çıkmış olursunuz. Tek olumsuz noktası doymuş yağ içermesidir.
Balıklar: Somon, ton balığı ve pisi balığı selenyum ihtiyacınızı karşıladığı gibi aynı zamanda et ürünlerine göre daha az yağ ve kolestrol içerdiğinden daha sağlıklıdırlar.
Göğüs Tavuk Eti: Derisiz 100 gr tavuk eti günlük selenyum ihtiyacının %40’lık miktarını karşılamaktadır. B6, Fosfor, Demir ve Potasyum anlamında zengin bir kaynak olan tavuk etinin tek sıkıntısı yüksek kolsetrol içermesidir. Bu nedenle çok fazla yemek bu anlamda sıkıntı yaratabilir.
Hindi Eti: Derisiz olarak kavrulmuş hindi eti günlük ihtiyacın % 46 sını sağlamaktadır. Hindi eti ayrıca, Fosfor, Protein, Niatin ve B6 vitamini içerir. Ama aynı tavuk eti gibi hindi eti de yüksek kolestrol barındırmaktadır.
Kırmızı Et: Kırmızı et yüksek miktarda selenyum içermekle birlikte yüksek kolestrol barındırmasından dolayı herkesin tüketmesi mümkün olmayabilir. Örnek vermek gerekirse 100 gr kızarmış kuzu ciğeri günlük ihtiyacın % 166 sına denk gelmektedir.
Yukarıda belirttiğim besinler dışında yumurta, mantar, tahıllar, sarımsak, soğan , yulaf esmer pirinç ve istiridye de selenyum bulunmaktadır.