Seo Nedir? Seo Nasıl Yapılır?

Seo nedir dediğiniz de arama motorlarında binlerce sonuç önünüze çıkacak ve siz bunların hemen hemen hepsine girip bir şeyler öğrenmeye çalışacaksınız fakat üzgünüm bunu başaramayacaksınız. Çünkü, açık olmak gerekirse bugün Türkiye de seo hizmeti veren bir çok firma sitelerinde seo’yu anlatacak cesareti pek bulamıyorlar. Biz bu tabuyu yıkıp sizlere adım adım seo eğitimi altında uzun bir yazı dizisi hazırlamak istiyoruz. Tek yapmanız gereken sakin kafa ile bu makaleyi baştan sona okuyarak ve anlayarak okumanızdır. Ve şunu özellikle söylemek isteriz ki seo konusunda başarılı olmanın temelini %25 bilgi birikimi %75 ise deneyimdir. Burada yazılanların sizlere oldukça katkısı olacağını düşünüyor ve her türlü sorularınızı mail üzerinden bekliyoruz.

Seo kelimesi İngilizce kökenli olan search engine optimization (arama motoru optimizasyonu) kelimesinin kısaltılmış halidir. Google, yandex, bing gibi arama motorlarında ilgili web sitelerinin belirli çalışma stratejisi ile üst sıralara taşıma işlemine verilen isimde diyebiliriz. Bu işlemi bilen, uygulayan kişi veya firmalara seo uzmanı, seo ajansı gibi tabirler kullanılır.

Seo Nasıl Yapılır?

Seo çalışması birçok farklı teknikten oluşmaktadır. Buna site içinden başlayıp site dışına kadar varan çalışmalarda dâhildir. Bu yüzden seo çalışmalarını her zaman 2’ye ayırmak gerekli bunlar iç seo ( onpage seo) ve dış seo (offpage seo). Site içi seo kısa süren (1-2 hafta) bir çalışma olsa da dış seo dediğimiz kavram uzun dönem hatta sitelerin varlığını sürdürdüğü sürece devam eden bir çalışma tekniğidir. Ama şunu özellikle vurgulamak isteriz ki iç seo kusursuz bir şekilde yapılandırılır ise dış seo çalışmaları hem yorucu olmayacaktır hem de daha hızlı sonuçlar alınacaktır. Biz sizlere seo çalışma tekniklerini 2’ye ayırarak anlatalım hem bu sayede daha sade bir anlatım olur hem de daha iyi anlaşılır.

İç Seo Nedir ve Nasıl Yapılmalıdır?

İç seo site içerisinde ve tasarımda yapılan çalışmaları kapsayan bir tekniktir. Bunu yapabilmek için az çok kod bilgisine sahip olmanız gerekecektir. Çünkü iç seo’nun temellerinden biri olan site hızı faktörü 2019 yılı itibariyle Google sıralama sinyalleri arasında ilk 3’te yerini almaktadır. Kendinizin kod bilgisi yoksa bile bilen biri ile hareket etmeniz sağlıklı olacaktır. İç seoyu oluşturan bir çok faktör vardır;

Site Hızı Faktörü: Site hızı hem arama motorları için hem de ziyaretçileriniz için büyük bir etkendir. Çünkü 2-3 saniye üstünde açılan sitelere gelen ziyaretçilere hızlı çıkış yapıyorlar bu da ziyaretçilerin sitenizde kalma süresini olumsuz yönde etkiliyor. Sitenizi hızlandırmak için öncelikle resimlerini sıkıştırınız bunu tinypng gibi online resim sıkıştırma siteleri ile rahatlıkla yapabilirsiniz. Daha sonra site hız taraması yaptırarak sitenizi yavaşlatan etkenleri bulup bunları en aza indirgemelisiniz. Belki %100 her şeyi yapmış olamayabilirsiniz ki bu bazen imkansız olabiliyor ama siz sitenizi yavaşlatan ne kadar etken varsa bunu en aza indirip açılış hızını 1 saniye ve altına çekerseniz çok sağlıklı bir çalışma başlangıcı olacaktır. Site hız kontrolleri için ;

  • https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=tr
  • https://gtmetrix.com/
  • https://tools.pingdom.com/
  • https://www.uptrends.com/tools/website-speed-test
  • https://www.dareboost.com/en

Bu sitelerden faydalanabilirsiniz. Ayrıca site hızını etkileyen en önemli faktörlerden biriside sunucu firmalarıdır. Gerçekten kalitesine güvenebileceğiniz alt yapısı sağlam hosting firmaları ile çalışırsanız zarar etmezseniz. Çünkü bilişim sektöründe o kadar çok hosting firması var ki bunların birçoğu sadece kazanç sistemleri olsun diye farklı firmalardan reseller veya vds alıp, firmalara hosting satışı yapmaktadır. Bu yüzden her zaman tavsiye edilen yerleri kullanmaya bakın bu konuda. Ve özellikle şunu da hız faktöründe yer verelim, sitelerinizi her cihazla uyumlu olduğuna emin olun. Siteniz mobil uyumlu değil ise bu sizin için hem arama motorları hem de ziyaretçileriniz tarafından büyük bir olumsuzluk olarak geri dönecektir.

İçerik Faktörü: Bir sitenin temel taşı içerisinde bulundurduğu makalelerden oluşmaktadır. Ve arama motorlarının hemen hemen hepsi sizlerin yazdığı makale içeriklerine göre sizlere sıralama hakkı tanımaktadır. Bu yüzden seo uyumlu makale dediğimiz kavramı iyi bir şekilde uygulamalısınız. Başlık seçiminde önce herkes gibi olmayın, mümkün mertebe sizler daha özgün başlıklar ile bir adım önde olun. Bugün baktığınızda birçok abiye firması başlığını Abiye Modelleri olarak atar, bunun yerine En Trende Şık Tasarımlı Abiye Modelleri diyerek aslında biraz daha farklılık oluşturabilir. Ama şunu unutmayın anahtar kelimeniz muhakkak başlıkta geçmelidir ve 60 karakterden fazla da başlık oluşturmamalısınız.

Aynı şekilde başlıktan sonra açıklama kısımları olur, buralarda konunuzu iyi tanımlamalı ve anahtar kelime kullanmaya veya ilk anahtar kelimenize yakın bir kelime kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Örneğin girişte abiye modelleri diyorsanız diğerinde abiyenin eş anlamlısı olan elbise modelleri diyebilirsiniz. Ve açıklama kısmında da 150 karakteri aşmamaya özen göstermelisiniz. Birçok seo uzmanı makale uzun olursa daha çok etkili diyor ama biz buna açıkçası çok katılmıyoruz. Bu yüzden sitenize ekleyeceğiniz makaleler sadece arama motorları için değil ziyaretçilerinize bilgi verecek şekilde yazılmalı. Bu konusuna göre bazen 50 kelime olur bazen 5 bin kelime olur. Makalenin kısa olması size sıralamaya sokmaz diye bir kaide hiçbir zaman olmamıştır.Makaleleriniz de h taglarına da önem vermelisiniz ve makale başlıklarınız h1 etiketli olmalı.

Mümkün mertebe her sayfa da 1 taneden fazla da h1 etiketi olmamasına özen gösteriniz. Eğer yazdığınız makale uzun bir makale ise yani 250-300 kelime civarı belli paragraftan sonra yakın varyasyonlu bir kelime ile h2 başlığı atabilirsiniz. Bir de içerikleriniz de iç linklemeye değinmemiz gerek ki bu da oldukça önemli bir iç seo tekniğidir. Örnek verelim bir makale yazdınız ve konunuz kırmızı abiye modelleri burada ki abiye modelleri veya abiye kelimesi sitemizin anahtar kelimesidir. Bu yüzden bu tarz kelimelere belirlediğimiz bir konunun veya kategorinin linkini verebilirsiniz. Biz daha çok bu konular da kategorilere link verme taraftarıyız. Kategoriler ne kadar güçlü bir yapıya sahip olur ise aramalar da üst sıralara çıkmak o kadar daha hızlı ve kalıcı olacaktır.

Resim Faktörü: Resimler iç seo’yu tetikleyen unsurlardan birisidir, üst bölümde sıkıştırmanız gerektiğini site hızlandırma faktöründe bahsettik. Resimlerinizin kalitesini düşürmeden boyutunu düşürün ve konunuza uygun bir şekilde resimlerinize isim verin ve mümkün mertebe Türkçe karakter kullanmayınız, örnek: seo-nedir-nasil-yapilir.jpg gibi. Sizin için uğraştırıcı olsa da resimlerle ilgili bir şey belirtmek isteriz bizim çok fayda gördüğümüz bir olaydır bu ve özellikle jpg uzantılı resimlerde oluyor, diğer formatlar da bazen görüntülenmiyor. Sitenize yükleyeceğiniz resmi seçip sağ tıklayarak özellikler kısmına tıklayınız ayrıntılar diye bir bölüm olacak oraya tıklayın ve resme başlık, açıklama ve etiket gibi alanlar giriniz alt kısımlarda ise telif url kısımlarına konu linkinizi giriniz. Bunun resim konusunda sizlere oldukça etkili bir geri dönüşü olacaktır.

URL Faktörü: Sitenizde açacağınız konuların URL’sinde muhakkak anahtar kelimeniz geçsin ve URL’leriniz seo dostu olsun. Bu şu demektir url yapısında kesinlikle ü, ş ve ç gibi karakterler kullanmayınız ve diyelim ki konunuz istanbul seo danışmanlığı ise URL yapısı da site.com/istanbul-seo-danismanligi şeklinde olmalıdır.

Başlık Seçimi ve Etiket Faktörü: Yukarıda içerik faktöründe bahsettiğimiz başlık seçimi site içerisinde görünen başlıklardır. Burada ise arama motorlarının göreceği ve insanların sizlerin başlığınızı arama motorlarında görecekleri yerdir. Bunlar description ve tags diyebiliriz. Öncelikle başlıklarınız ilgi çekici ve farklı olmalı ve muhakkak anahtar kelimeniz geçmelidir. Örneğin konu içeriğiniz İstanbul Seo Uzmanı diyelim başlık seçimi; İstanbul Seo Uzmanı İle Google de Zirveye Geçin gibi olmalıdır. Bu tarz başlıklar hem ilgi çekici olur hem de ziyaretçilerinizi siteye yöneltir ve herkesin kullandığı gibi direk İstanbul Seo Uzmanı dememiş olursunuz. Etiketlerinizi ise en çok aranan 2-3 kelimeden koymalısınız, çok fazla etiket girmenin faydasından çok zararı olur. Bu etiketleri de tespit edebilmeniz için, keywordtool.io adresine giriş yapıp anahtar kelimenizi yazın size en çok aranan kelimeleri önerecektir.

Dış Seo Nedir ve Nasıl Yapılmalıdır?

Yazımızın başında belirttiğimiz gibi iç seo çalışması sadece site açılışında yoğunlukla yapılan daha sonraları ise sadece konu girişi yapılırken uygulanan bir şeydir. Ama dış seo ise siteler varlığını sürdürdüğü sürece devam edecek ve istikrar isteyen çalışmalardır. Dış seo farklı kategorilere ayrılabilecek ve her siteye farklı şekilde yapılacak bir çalışma çeşididir. Örnek vermek gerekirse ise kurumsal bir web sitenin alacağı backlink kaynakları ile blog tarzı bilgi amaçlı açılan sitelerin backlink kaynakları aynı değildir. Bu yüzden biz aşağıda ki maddelerimizi her iki kategori içinde yazacağız.

Backlink Faktörü: Backlink nedir diye soracak olursanız farklı sitelerden kendi sitenize verdiğiniz linklere backlink denir. Backlink kaynağı oldukça çok olup bunların başlıcaları;

  • Tanıtım yazısı,
  • Forum Tanıtım,
  • Footer ( site altı ) link alımı,
  • Dizin ve firma rehberi kayıtları,
  • Video backlink
  • Sosyal Medya gibi çeşitleri mevcuttur. Kısa kısa bunlara da yer verelim.

Tanıtım Yazısı: Tanıtım yazıları farklı sitelerden makale tarzında alınan yazıların içerisine eklenen linkler ile oluşmaktadır. Tanıtım yazısı alırken dikkat etmeniz gereken birkaç unsur vardır. Bunların başında tanıtım alacağınız sitelerin domain değerleri, eskiden pagerank dediğimiz değerler artık yerini da (Domain Authority) ve pa (Page Authority) değerlerine bıraktı. Bu değerler sitelerin domain değerlerini göstermektedir ve bizim bu konuda sizlere tavsiyemiz değerleri 15’in altında olan sitelerden kesinlikle tanıtım almayın. Çünkü tanıtım yazısı demek tanıtım verdiğim siteye referans oluyorum demektir. Tanıtım aldığınız sitenin değeri kötü ise size ne gibi faydası olabilir ki. Bu değerleri öğrenmek için Google’ye moz check yazarsanız bazı siteler çıkacaktır, tanıtım alacağınız sitelerin linklerini buraya koyarak değerlerini rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Ayrıca tanıtım aldığınız yerlere gelişi güzel yazılar bırakmayınız insanların yazıyı okuyarak sizin sitenize gelmesini sağlayın, çünkü tanıtım yazıları sadece bir backlink kaynağı olmayıp sitenizin reklamı içinde önemli unsurdur. Biz bu yüzden tanıtım aldığımız yerlere genellikle giriş kısmına firmamızın telefon ve isminin geçtiği bir resim koyarız ki insanlar girdiklerinde direk bizi görsünler. Bir makale de 3-4 tane link çıkışı yapmanıza gerek yok biraz doğal olması açısından her aldığınız tanıtım yazısında bir veya iki tane link size ait olsun 3. Link ise sektörünüz ile alakalı farklı bir siteye ait olsun. Bu linkin rakibinizin olması gerekmez global ve büyük sitelere de yapabilirsiniz örneğin wikipedia gibi. Tanıtım yazılarından ziyaretçi dönüşü almak istiyorsanız her yazının sonuna sitemize gitmek için tıklayınız deyip kendi linkinizi vermelisiniz. Özellikle belirtmek isteriz ki kesin ama kesinlikle her tanıtım da aynı makaleyi kullanmayınız.

Forum Tanıtımı: Bugün Türkiye de yüzlerce forum sitesi var buralara girip üyelik açarak sitenizi tanıtabileceğiniz alanlar mevcut. Ama birçok seo uzmanı forum tanıtım mantığını yanlış kullanmaktadır. En etkili forum tanıtımı şu şekilde olmalıdır, öncelikle üyelik kaydınızı açın ve profillerinizi resimlere, imzalara kadar eksiksiz doldurunuz daha sonra forumda etkileşimde olunuz. Sorulan sorulara cevap vererek veya yeni konular açıp faydalı olarak. Üyelik kaydınızdan 1-2 hafta sonra forum sitesinin en uygun yerine sitenizi tanıtacak bir makale ekleyip sitenize link çıkabilirsiniz. Aynı tanıtım yazısında olduğu gibi forum tanıtımında da resim ve video gibi materyaller kullanmaya özen gösterin. Ayrıca profil kısımdan da kendi sitenizi ve sosyal hesaplarınızın linklerini ekleyebilirsiniz. Burada da kesinlikle her forumda aynı makaleyi kullanmayın her tanıtım için farklı makalelere yer veriniz.

Footer (site altı) Link Alımı: Bu tarz backlink alımlarını ne çalıştığımız firmalar için ne de kendimiz için almadık. Çünkü şöyle söyleyelim bir siteden gelen backlink sayısı oldukça önemlidir. A sitesinin 10 bin adet indexi olduğunu düşünürsek bize 10 bin tane sadece bir siteden backlink gelmiş olacak. Bu yüzden biz alsak bile sadece sitelerin ana sayfa kısmının footer alanında alıyoruz. Bunun artısı daha çoktur, çünkü her sitenin en güçlü bölümü ana sayfadır. Bu sayede direk size de etkisi olacaktır.

Dizin ve Firma Rehberi: Firma siteleri her ikisini de kullanabilse de blog tarzı siteler ise sadece dizin sitelerinden backlink alabilirler. Dizin siteleri toplist siteler diye de geçmektedir. Bu tarz yerlerden aldığınız linkler tanıtım yazıları gibidir güzel bir açıklama ister. Özellikle firma rehberlerinde muhakkak firma bilgilerinizi haritasına kadar eksiksiz girin Google haritalarda ilk sırada çıkmak için etkili bir yöntemdir.

Video Backlink : Bu backlinklerin kaynakları ise youtube, vimeo gibi sitelerdir. Bu tarz sitelere kayıt olup kanal açtıktan sonra sektörünüz ile alakalı videolar yükleyip alt açıklama kısımlarına video içeriğinizi anlatan bir yazıdan sonra içerikle alakalı konunuza link verebilirsiniz. Bu sayede hem domain değeriniz artar hem de ziyaretçi elde edebilirsiniz.

Sosyal Medya : En etkili backlink çeşitlerinden birisidir. Bugün facebook, linkedin, twitter gibi yerlerden alacağınız backlinkler size ziyaretçi ve kaliteli backlink olarak dönüş sağlayacaktır. Bunları size sosyal medya optimizasyonu konumuzda anlatacağız.
Ana backlink kaynakları bunlar olsa da çeşitleri oldukça çoktur. Bu kaynakları bulmanın en pratik yolu ise Google sorgulamalarıdır. Yani şöyle diyelim yerli ve yabancı kelimeler ile arama yaparak güncel kaynakları bulabilirsiniz. Örnek,ücretsiz backlink, kaliteli backlink kaynakları, free high quality backlink gibi aramalar yaparsanız size backlink kaynağı sunacak site çoktur. Biz de blog sitemizde zaman zaman backlink kaynaklarına yer veriyoruz ama şöyle bir durum söz konusu. Biz bu makaleyi 2019 yılında yazdık, belki de sitemiz 2023 yılına kadar açık olacak ve siz bu makaleyi okurken size vereceğim backlink siteleri belki de çoktan kapanmış olacak. Bu yüzden güncel olarak araştırma yapmak her zaman daha sağlıklı olmaktadır. Ayrıca dış seo da şunu belirtmek isteriz ki özellikle kurumsal firmaların kayıt olabilecekleri kaynaklar çoktur ve site değerleri yüksektir. Bunun için sitemizde kurumsal firmaların kayıt olabilecekleri siteleri sık sık paylaşıyoruz bunlara göz atmalısınız.

Bu yazımız da sizlere seo hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Bu verdiğimiz bilgiler kendi sitesine yapmak isteyen veya yeni bu sektöre girmiş kişiler için bir adım olabilir ama uzmanlaşmak için yeterli bilgi olacağını bizde düşünmüyoruz. Çünkü yazımızın başında özellikle belirttik seo konusunda uzmanlaşmanın en büyük yolu deneme yanılmadır. Seo’nun sabır isteyen bir çalışma tekniği olduğunu her konuda dikkat istediğini bilmenizi isteriz. Özellikle seo konusunda takip edebileceğiniz bazı yabancı blog siteleri mevcuttur. Bu siteleri takip etmenizin avantajı size şu olacaktır, biliyorsunuz Google sık sık yeni güncellemeler yapmaktadır ve bazı site sahipleri bu güncellemelerden habersiz olup yanlış yaptığını düşünerek sitelerinde değişiklikler yapmaktadır ve bu daha çok siteyi geriye götürmektedir. Bu yüzden bu blogları ve bizim sitemizi takip ederek Google ve diğer arama motorlarının güncellemelerinden haberdar olabilirsiniz. Bizler de artık sık sık sitemizde sizler için bilgilendirici ve yönlendirici yazılar yazmayı planlıyoruz.

Yorum yapın