İnsan eski çağlardan bu yana ihtiyaçları doğrultusunda pek çok buluşa imzasını atmıştır. Yaşadığımız bu yüzyıla gelene kadar sayısız teknolojik cihazlar keşfedilmiştir.
Bu keşifler insanlığın hem yararına hem de zararına olabilecek keşifler olarak tanımlanmaktadır. Ebetteki teknolojik buluşları kullanış amacına göre olumlu ve olumsuz hizmet edici unsurlar taşımaktadır.
Elektriğin buluşu, telefonun ve televizyonun icadı gibi pek çok buluşu adlandırmamız mümkündür. Bu buluşlardan biri de bir o kadar ilginç ve bir o kadar önemli olan ses kaydının icadıdır. İlk bulunduğundan bu yana pek çok alanda kullanılmış ve pek çok konuda buna eğitim de dâhil olmak üzere etkilerinden faydalanılmıştır.
Ses Kaydının Bulunuşu
Tarihte ses kaydının bulunuşu ile ilgili farklı bilgilere rastlamak mümkündür. İlk önceleri Edison’un ses kaydını bulduğu bilgisi hakimdi. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda Paris’li Edouard – Leon Scott de Martivelle’nin ilk ses kaydını bulduğu ortaya çıkmıştır.
Bu kayıt eski olanaklar ile yapıldığından üzerinde çalışmalar yapılıp pek çok düzeltme işleminden sonra dinlenebilir hala getirilmiştir. 9 Nisan 1860 Yılında kaydedildiği belirlenmiştir. Bu kayıt içeriklerine bakıldığında da insanlığın eski tarihlerden bu yana müziğe ilgisinin netliği de anlaşılır bir bilgi olarak kayıtlara geçmiştir.
Çünkü Paris şehrinde bulunan bu ses kaydı yaklaşık 10 saniyeliğine kaydedilmiş bir halk şarkısıdır. Günümüz teknolojik imkanlarını düşündüğümüzde son derece gelişmiş teknolojik cihazlar ile pek çok ses kaydı işleminin yapıldığını ve daha da farklı çalışmalara imza atıldığını bilmekteyiz. O süreçlerden bu yana teknolojik anlamda nelerin değiştiğini ve teknolojinin bu anlamda ne kadar ileri olduğunu açık ara farkla algılamak mümkündür.
Teknolojik Hareketler
Ses kaydına dair bir diğer bilgi ise Thomas Edison’un konuşan makine adını verdiği buluşu olarak ifade edilmektedir. Edison ilk ses kaydını bu cihaz ile 1847 yılında kaydetmiş ve bu cihaz üzerinde 1931 yılına kadar geliştirmek için sürekli çalışmıştır. Edison bu süre içinde alüminyum folyoları da kullanarak ses kaydını yapabilmek için çalışmalar yapmıştır.
Ve bu aygıt için çalışmalarını bitirdiğinde aygıta kaydettiği ilk kelime merhaba olmuştur. Makalemizin başında da belirmiş olduğumuz gibi kaynaklarda verilen bilgiler doğrultusunda ilk ses kaydını Paris Şehrinde yaşayan Edouart-Leon Scott adlı matbaacının bulduğu yönündedir.