Sfenks Kedisinin Özellikleri Ve Bakımı

Sfenks kedisi dünyada bulunan yaklaşık yetmişe yakın kedi türünden biridir. Her kedi türünün kendisine has özellikleri bulunmakta ve her kedinin bakımı konusunda farklı şartlar bulunmaktadır. Bu yazımda sizlere sfenks kedisinin özellikleri, vücut yapısı ve bakımı hakkında bilgiler vereceğim.

İlk defa 1970 yılında Toronto-Kanada’da tespit edilen bu kediler 13-15 yıl arası yaşayan ve tüysüz olması özelliği ile “Kanada Tüysüz kedisi” olarak da adlandırılan bir kedi türüdür. Ayrıca Uluslararası Kedi Derneği tarafından Afrika kıtasında da türü olması nedeniyle “Mısır Kedisi” olarak adlandırılmaktadır.

Sfenks kedisinin en önemli özelliği duygusal ve samimi olmasıdır. Bu nedenle insani ilişkilerde ve diğer canlılar ile iletişim kurma konusunda isteklidir. Bilimsel araştırmalarda İnsanların psikolojik tedavisinde sfenks kedisinin kullanılması insani ilişkilerinin kuvvetli olduğunu göstermektedir. Sfenks kedisinin en önemli özelliklerinden biri de meraklı ve sürekli hareket içerisinde bulunmasıdır. Bulunduğu ortamda ilgiyi üzerine çekme konusunda hayli başarılıdır.

Sfenks Kedisi Vücut Yapısı

Sfenks kedisi orta ırk kedisi olma özelliği taşımaktadır ve 13-15 yıl arasında yaşamaktadır. Ortalama 3-7 kilo arasında olan Kanada kökenli bir kedidir. Ayrıca eşine zor rastlanılan bir kedi türüdür. En belirgin vücut özellikleri tüylerinin olmaması (ya da yok denecek kadar olması) ve ince bir kuyruk yapısına sahip olmalarıdır. Diğer kedi türlerinden farklı olarak büyük ve geniş göz yapısına sahiptirler.

Geniş göğüs yapısı ve kaslı vücut yapıları ile ünlenen bu kedilerin kuyruklarında kısmen de olsa tüy bulunmaktadır. Bu nedenden dolayı “aslan kuyruklu sfenks kedisi” olarak da anılmaktadırlar. Çeşitli renk türlerinin bulunduğu sfenks kedilerinde yaşamının ilk yıllarında vücutlarında kırışıklıklar mevcuttur. Büyüme dönemlerinin geçmesi sonrasında kırışıkların ortadan kalktığı ve kedilerin düzenli bir vücut yapısına büründüğü gözlemlenmiştir.

Sfenks Kedisi Bakımı

Kendisine has ve eşsiz bir ırk olmasından kaynaklanan özellikleri nedeniyle sfens cinsi kedilerin bakımı zor olmaktadır. Tüylerinin çok az olması nedeniyle vücut ve deri bakımı konusunda hassas bir yapıya sahiptirler. Çeşitli kremler ile vücutlarının sık sık nemli tutulması deri hastalıklarının önüne geçilebilmesi açısından önemlidir. Vücudunda bulunan yağ tabakasının bulunduğu ortamla buluşmaması için sık sık banyo yaptırılması gerekmektedir. İlk zamanlarda banyo yapma konusunda sizlere zorluk yaşatabilecek olan bu kediler, sonraki zamanlarda banyo yapmayı kendisi isteyecektir.

Sfenks kedisi türlerinde sıklıkla diş eti hastalıkları problemi gözlemlenmektedir. Bu nedenle ağız bakımının sık sık yapılması gerekmektedir. Ayrıca göz çevrelerinde olası akıntılara karşı sıklıkla göz temizliği yapılmalıdır. Duygusallığı ve samimiyeti ile ünlenen bu kediler için sosyalleşmek çok önemlidir. Bu nedenle bu kedi türü, daha fazla birlikte zaman geçirmek istemekle birlikte sık sık dış çevreye gitmek istemekte ve diğer canlılar ile vakit geçirmeyi sevmektedir.

Yorum yapın