A ve C vitaminleri bakımından zengin olmasının yanına vücudun demir ihtiyacını karşılamak için de yeterli içeriğe sahiptir. Sağlık için birçok hastalıkta çayı ya da lapası kullanılırken, salatalarda kullanılması halinde de lezzet vermektedir. Boyları 7 ile 90 santimetre aralarında değişen çeşitliliğe sahiptir. Türkiye’nin çoğu ilinde çokça yetişmekte olan sinirli ot, dünya genelinde de rahatlıkla yetişebilen bir bitkidir. Harici olarak kullanılması öğüt edilen sinirli otun bilhassa bitki çayı olarak tüketilmesi yaygındır.
Sinirli Ot Nedir?
Tüm sene boyunca yeşil kalabilen ve faydaları ile öne meydana çıkan bitkilerden sinirli ot, doğada kendiliğinden yetişme özelliği bildiren bir bitkidir. En sert kış şartlarına zeka dirençli kalabilmesinden nedeniyle çoğu yörede ölümsüzlük otu olarak adlandırılmaktadır. Bilimsel araştırmalarında zaman zaman konusu olmuş olan sinirli ot, hastalıklara karşı antibiyotik özelliği kanıtlanmış bir bitkidir. Kanı ve karaciğeri doğal yoldan temizleyici etkisi sebebiyle sağlık durumu için mutlaka değerlendirilmesi gereken alternatif bitkiler arasındadır.
Sinirli Ot Nasıl Kullanılır?
Sinirli ot laf konusu hastalığa kadar uygulama şekli değişen bir bitkidir. Hastalığın dahili olarak tedavi edilmesi istendiği durumlarda çay olarak demlenerek tüketilmesi önerilmektedir. Vücutta görülen yara ve irin gibi durumlarda ise, sinirli ot yapraklarının lapasından istifade edilir. Bunun için yıkanmış yapraklar merdane yardımıyla adamakıllı ezilerek lapa haline getirilir. Manâlı hastalıkların iyileşmesini sağlayıcı özellikteki sinirli ot pekmezi de yaygın olarak kullanılan ve menfaat sağlanan alternatif tatbik şekillerinden biridir. Zararı veya emrindeki etkisi az daha yok denecek nitelikteki sinirli otu o kadar fazla şekilde göstermek mümkündür ve her bir uygulama şeklinin ayrı olarak yararları bulunmaktadır.
Sinirli Ot Çayı Nasıl Hazırlanır?
Sinirli ot ile hastalıklara karşı önlem edinmek ve mevcut hastalıkları iyileştirebilmek için en kolay uygulama şekillerinden biri dere olarak tüketilmesidir. Kurutulmuş veya taze sinirli ot yapraklarının ince kıyılmış olarak kaynatarak içmek kabızlık gibi önemli sıhhat sorunlarından kurtulmayı sağlayacaktır. Günde 3 fincana kadar içilmesi uygun olan bu bitki çayını tüm bitkilerde olduğu gibi aşırı tüketmekten kaçınmak gerekir. Her içimde taze olarak kaynatılması uygundur ve bir fincan nehir hazırlamak için bir tatlı kaşığı sinirli ot tatmin edici gelmektedir. Bu şekilde ahenkli tüketmek sinirli ot çayının balgam söktürücü özelliğinden de yararlanmayı sağlayarak daha dar nefes almayı sağlar.
Sinirli Otun Faydaları Nelerdir?
Vücudun her bölgesi için farklı bir iyileştirici etkiye sahip olan sinirli ot, idrar söktürücü ve kanı arıtıcı özellikleri sebebiyle çoğu kez tercih edilmektedir. Açık yaraların üzeri sinirli ot lapası ile kapatıldığında kısa sürede yaraların iyileşmesini sağlamaktadır. Kış aylarında çoğu kez yakalanılan soğuk algınlığı hastalıkları için sinirli ot çayı harcamak çabuk iyileşmeyi sağlamaktadır. Haşere sokmalarına karşısında etkin bir antiseptik özelliğine sahiptir. Şeker hastalarına da iyi geldiği aşina sinirli otun bu kişiler kadar doktor kontrolünde kullanmaya başlamaları önerilir. Vücuttaki cerahatin dışarı atılmasını ve nasırların iyileşmesini sağlayıcı etkisi vardır. Göğüs ağrısı çekenler için tedavi edici özelliği bulunmaktadır.
Sinirli Otun Zayıflamaya Faydaları Nelerdir?
Zayıflamak için çoğunlukla bitkilerden medet uman insanlar için çoğu bitki doğru kullanıldığında zayıflatıcı tesir göstermektedir. Sinirli otun idrar söktürücü ve ödem atmaya tezgâhtar bileşenleri tamamen de zayıflatıcı etkisinin olduğunu söylemek mümkündür. Bu bitki yardımıyla zayıflamak isteyenlerin mutlaka düzenli bir kullanıma ihtiyaçları vardır. Bu noktada bünyelerinin sinirli otun ahenkli kullanımına uygun olup olmadığından belli olmaları için birkaç gün deneyerek etkisini gördüklerinde kullanmaya devam edebilirler.
Sinirli ot ile zayıflamadan bahsedebilmek için mevcut bir perhiz uyguluyor elde etmek da diğer kayda değer noktalardan biridir. kimsesiz zayıflatıcı etkisi olmayan sinirli ot, vücuttan toksin ve ödem attırıcı özellikleri tamamen takviye niteliğinde bir bitkidir. Diğer kilo verdirme özelliği bulunan bitkilerle karışım yapılarak da tüketildiği takdirde zayıflamak laf konusu olacaktır. Örneğin sinirli ot ile kekik bitkisini karıştırarak fazla lezzetli ve etkili bir akarsu yapabilirsiniz.
Sinirli Otun Bağlı Etkileri Nelerdir?
Sağlığa faydalı olan bitkilerin pek çoğu genellikle iyileştirici özellikleri ile laf konusu olmaktadır. Bağlı etkileri değil denecek değin az olan sinirli ot hastalıkların tedavisinde kullanılmak amacıyla değerlendirilen ve zararı bulunmayan bir bitkidir. Ama gerçi kan basıncı ve şeker gibi hastalığı bulunanların sinirli ot kullanmadan önce mutlaka doktorlarına başvurmaları gerekir. Yüksek tansiyonu düşürücü etkisi nedeniyle, düşük tansiyonu olanların kullanması halinde fayda yerine hasar görmek olasılıklar dahilindedir. Çoğu deri hastalığını da çare edici özellikte olması dışarıya başvuru formu ile hiçbir tabi etkiye maruz kalmadan hastalıklardan kurtulmayı olası hale getirmektedir.