Sıvı kaybı vücudun yeterince sıvı ihtiyacını gidermediğimiz durumlarda ortaya çıkar normal de günde en az 2 litre su tüketmemizi uzmanlar önermekte. İshal olan kişi sıvı kaybeder kaybettiğimiz sıvıyı geri almak için bol bol sıvı tüketmeliyiz. Uzmanların bu önerilerine ne kadar kulak veriyoruz bir düşünelim. Vücudun ihtiyacı olan sıvıyı almadığımızda vücut sıvı tükettiği için sıvı kaybına yol açar bu sorun böbreklerin iflasına kadar gider sağlığımızdan olmamak için yeterince sıvı tüketmemiz gerekir. Özellikle sıcak havalarda her hangi bir hastalık olmasa da sıvı tüketiriz örneğin terlediğimizde sıvı tüketiriz. Sıvı kaybının belirtileri ve sıvı kaybına karşı yapmamız gerekenler aşağıda sıralanmıştır.
Belirtileri Şunlardır
- İdrar miktarı azalıp, rengi koyulaşmaya başladıysa,
- Deriniz kuruyor ve artık terlemiyorsanız,
- Ağız ve dudaklarınız kuruyor, tükürüğünüz azalarak daha yapışkan hale geliyorsa,
- Bebeklerde bıngıldak içeriye doğru çökmeye başlamışsa,
- Yoğun bir susama hissi oluyorsa,
- Halsizlik, bitkinlik, iştahsızlık, uyku hali varsa,
- Baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, karın ağrısı eşlik ediyorsa,
Uyku halinden komaya kadar giden bilinç değişiklikleri varsa kişinin aşırı sıvı kaybına uğradığına işaret ediyor. Belirtileri bunlardır en ufak bir sorunda doktora gitmeyi ihmal etmeyin.
Sıvı Kaybına Karşı Ne Yapmalı?
Güneşin en yoğun olduğu 11-16 saatleri arasında mümkün olduğunca sokağa çıkmayın. Bu, sıvı kaybı yaşamanızı önler. Dışarı çıkmanız gerektiğinde açık renk, bol ve pamuklu kıyafetler giyin. Güneş altında efor sarf etmekten kaçının. Bol su, ayran veya soda veya sporcu içecekleri için. Meyve, sebze ve salatayı ihmal etmeyin. Asla alkol kullanmayın, fazla kahve ve çaydan uzak durun. Günlük su alımını 2,5-3 litre civarında tutmaya özen gösterin.
Sıvı kaybına karşı alınacak önlemler bunlardır aslında yeterince su tüketirsek sıvı kaybına gerek olmayacağını uzmanlar söylemekte çay, kahve yerine daha çok su içmeye ağırlık vermeliyiz. En ufak rahatsızlıklarınızda kesinlikle doktora başvurunuz.