Günümüzde en sık görülen cilt hastalıkları ortasında olan akne çoğu vakit ihmal edilir. Kolay kolay tedavi edilebilecekken yüzümüzde kalıcı iz bırakabilen bu hastalık, birtakım insanlarda içe kapanıklıktan özgüven kaybına, bilhassa gençlerin en hassas devirlerinde depresyona kadar çıkabilen ruhsal meselelere sebep verebiliyor.
Derinin yağ oranı bakımından yüksek olan yerlerinde çoğunlukla daha fazla çıkar. Sivilcenin çok farklı tipleri vardır. Bazen siyah ya da beyaz noktalar biçiminde görünür genelde hafif şiddetlidir. Bazen de ağrıya neden olan büyük ve sert kistler formundadır. İltihaplı sivilceler de vardır. Bunlara püstül denir.
Sivilce Nasıl Oluşur?
Yağ bezlerinin büyük bir kısmı kıl köklerinin içindedir. Bu bezlerin, cilde açılan kanalları mevcuttur. Bu kanallar tıkandığında sivilceler meydana gelir. Yağ bezlerinden sebum denilen bir unsur salgılanır. Yağ yapısında bir unsur olan sebum cildi korur. Sebum kıl kökünden dışarıya çıkamadığı vakit birikir ve sivilce oluşumuna sebep verir.
Burada biriken bu husus ölü hücrelerin atılmasına engel olur ve tıkanıklığa yol açar. Bu ortam bakterilerin üremesi için çok müsait olur. Bu bakterilerin çoğalmasıyla kızarıklık, şişlik ve ağrı meydana gelir. İltihap oluşur. Bu durumun uzun sürmesi sonucu sivilce patlar ve içeriği dışarı akar.
Sivilce Neden Çikar?
Akne sebepleri dendiğinde akla gelen birinci unsur kullandığınız kozmetik malzemerlerdir. Ne kadar çok makyaj yapılırsa, cilt o kadar tıkanır. Tıkanan ve nefes almakta zorlanan cilt bir müddet sonra bakteri hapsetmeye başlar ve dışa vurumu da sivilce olarak belirir.
Sivilce çıkarma nedenleri ortasında bir öteki nokta ise gerilimdir. Birçok kişi için günlük hayatta olağan görülen gerilim ne yazık ki sivilce çıkarmanın en temel sebepleri ortasında yer alır. Gün içinde ne kadar dert, telaş duyuyorsak sivilce çıkarma ihtimali de o kadar yükseliyor.
Yüzde çıkan sivilceler bedende bir şeylerin yolunda gitmediğinin kanıtıdır. Bilhassa karaciğer rahatsızlıklarının direkt akne oluşumuna neden olduğu gözlemlenmiştir. Bu bakımdan analizleri ve de testleri yaptırıp karaciğerinize baktırmak en kesin tahlil olacaktır.
Güneş ışığı, sivilcenin geçmesini kolaylaştırır. Lakin uzun mühlet güneşte kalmak ciltte oluşabilecek lekeri arttırır. Ayrıyeten terlemek, sivilcelerin artmasına sebep verir.
Sık sık yüzümüzün cildine temas eden ellerin yahut çeşitli elektronik aygıtların varlığı cilt sıhhati için varolan en büyük tehditler ortasında yer alır. Ellerimizde her yere koyduğumuz ve taşıdığımız cep telefonlarının yahut dış dünya ile daima ilişki halinde olan ellerimizin yüzümüze değip durması tüm mikropları ve bakterileri cildimize davet etmektedir. Bu tip alışkanlıklardan kurtularak cildinizin çok daha pak kalmasını sağlayabilir ve sivilceleri önleyebilirsiniz.
Ayrıca yüz kurulamak için kullanılan havlu da yüzdeki mikropların en sık oluşum gösterdiği yerlerden bir adedidir. Cilt uzmanları tarafından da her gün yenisi ile değiştirilmesi önerilir. Şayet tıpkı konutta bir kaç kişi tıpkı havluyu kullanıyorsa bu alışkanlığa son verilmelidir. Kendi cildiniz için başka bir havlu kullanmaya itina göstermelisiniz.
Sivilce Nasıl Geçer?
Yüzde ortaya çıkan sivilcelerin pek çok nedeni olabilmektedir. Bu nedenleri bilmek, sivilcenin geçmesi için atılan birinci adımdır ve son verebilmek için yapılması gereken birinci iş nedeni bulup bu nedeni ortadan kaldırmaktır. Kişinin kendine güzel bakması, sivilce meselesini ortadan kaldırabilmesi bakımından büyük ehemmiyet taşımaktadır. Ne kadar bakımlı ve pak bir yüze sahip olursanız sivilcenin ortadan kalkması da o kadar kolay olur.
Bazı ciltlerde sivilce kronik olarak yer almaktadır. Bu ciltlerin ayrıntılı testlere girmesi önerilmektedir. Sivilceye neden olan asıl sorun lakin bu halde ortaya çıkmaktadır.
Hangi Yiyecekler Sivilce Yapar?
Yıllardır yapılan çalışmalarda, yiyeceklerle akne ortasında bir ilgi bulunmadığının ileri sürülse diğer bir küme araştırmacıya nazaran süt proteini alerjisi, yağ bezlerinin ağzını tıkadığı üzere sütün kendisi de akne nedeni olan birtakım hormonları tetikliyor. Süt ve karbonhidrat alımının azaltılması yahut kesilmesi ile akneyi de azalmaktadır. Fakat genel bir kanı olarak sıhhatsiz yağ içeren eserleri tüketmek sivilce oluşumunu tetikleyen en büyük nedenlerdendir.
Sivilce İçin Maske Tarifi
Hem besleyici hem de iz bırakmayacak bir maske olan yoğurt ve bal maskesi:
- Bir kâseye 1 yemek kaşığı yoğurt üzerinde 1 tatlı kaşığı bal ek etmelisiniz.
- İkisini macun kıvamına gelene kadar karıştırmalı ve sonrasında yüzünüze sürmelisiniz.
- 45-50 dakika kadar yüzünüzde kaldıktan sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayın.
- Maskeyi haftada 2 sefer tekrar etmeniz halinde yüzünüz hem renk tonu bakımından hem de sivilce bakımından daha âlâ görünmeye başlayacaktır. Yavaş yavaş sivilce izleri de ortadan kalkacaktır.