Ülkemizde ve dünyada bir çok kişinin yaşadığı ruhsal bozukluklar, depresyon, davranış ve kişilik bozukluklarıyla karakterize olmuş ruhsal bir rahatsızlıktır. Bu hastalığa yakalanmış kişiler dış dünyadan bağımsız bir şekilde yaşarlar. Gerçekte olmayan olayları oluyormuşçasına yaşarlar ve bunları diğer insanlara aks ederler. Kendilerinin oluşturmuş olduğu dünya sınırları içerisinde yaşayan bu hastalar genellikle ergenlik yaşlarında olan gençlerdir. Hemen herkeste görülebilecek rahatsızlıklardan biri olan Şizofreni nedir? Belirtileri ve tedavi yolları nelerdir?
Şizofreni hastalığının nedeni tam olarak tıp adına bilinmemektedir. Ancak bu konuda bir çok kişinin ve bilim adamlarının teorileri mevcuttur. Kalıtım yoluyla anneden veya babadan çocuğa geçen hastalık olarak nitelendirilebilir. Kesin olan tek kanıt budur.
Şizofreni çok farklı yollarla ortaya çıkabileceği gibi grup olarak tek tek ayrılmıştır. Bunlardan bazıları ise:
Düşünce Bozuklukları: Bu hastanın düşünceleri çok karışıktır ve başkaları ile diyaloglarda kendilerinin türettikleri kelimeleri kullanırlar. Tek bir konu üzerinde konuşmayı beceremezler. Konu bütünlüğü bulunmayan konuşmalarda saçma sapan düşünceler ve mantıklı olmayan ifadeler dile getirilir. Konuşan şizofreni hastası konuşmayı yarıda kesebilir ve ansızın susabilir. Bunun nedeni olarak da düşüncelerinin baskı altında olduğunu ve konuşmasına gerek olmadığını gösterebilirler. Hasta aniden susacağı gibi aniden de konuşabilir. Bu durumda şizofreni hastası karmakarışık şeyler söyler ve dinleyenler onları anlayamaz. Bu tür hastalıklarla mücadelede felsefe işin içine girebilir.
Ambilavans: Bu tür hastalıkta düşünceler ve istekler birbirine karışmıştır ve hasta istekleri bakımından imkansızları isteyebilir. Aynı anda hem ölmeyi hem yaşamayı isteyebilir. Yani ölürken yaşamak ya da yaşarken ölmek gibi düşünceleri olabilir. İkisi bir arada ne kadar mantıklı gelmiyorsa düşünceleri ve hal hareketleri o kadar saçmadır.
Şizofreni çeşitleri belirtileri kadar çeşitlidir. Bu hastalığın basit şizofreni olarak adlandırılan safhası 18-25 yaşları arasında görülebilir. Heyecan ve duygu bozuklukları kişide sıkça görülür. Hiperfrenik şizofreni ise daha erken yani 15-25 yaşları arasında görülebilir. Bu durumda ambilavans durumu etkili olabilir. En ilginç türlerinden biri olan Paranoniel şizofreni ise 25-30 yaş arası kişilerde görülür. Bu türde kişiler onları öldürmek isteyen düşmanları olduklarını ya da kendilerinin Peygamber olduklarını düşünürler. Bu düşünceleri çevrelerindeki insanlara anlatırlar. Düşünce ve kişilik bozukluğu en büyük belirti olarak gösterilir.
Şizofreni tedavisinde erken teşhis ve tedavi çok önemlidir. Eğer şizofreni başlangıcı için belirtiler görülüyorsa hemen bir doktora başvurulmalıdır. Doktor gözetiminde sürdürülen bu tedavilerden erken teşhis sonucunda olumlu sonuçlar alınabilir. Eğer teşhisi ve tedavisi gecikirse şizofreni ilerler ve hastalar bu hastalıktan kurtulamaz hale gelirler. Bu hastalığın tedavisinde rehabilitasyon kullanıldığı gibi son dönemlerde ilaç tedavisi de etkili çözümler arasında bulunmaktadır. İlaç tedavisine yanıt veren hastalar kayıtlara geçmiştir.