Teknoloji Bağımlısı Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Her yeni teknolojik buluş sizi heyecanlandırsa da teknoloji bağımlılığı tehlikesine de bir adın daha yaklaştığınızı unutmamanız gerekiyor. Hayatımızı inanılmaz derecede kolaylaştırdığı aşikar olan teknolojiye bağımlı olduğumuzda ise bizi hem zihinsel hem de fiziksel tehlikeler bekliyor olacaktır. Peki, teknoloji bağımlısı olduğunuzu nasıl anlarsınız?

1995 yılında Kimberly Young tarafından kurulan İnternet Bağımlılığı Merkezi teknoloji bağımlılığı ile internet bağımlılığını bir arada görerek artık bu bağımlılığın literatüre girmesini sağlamıştır. Tedavinin de bu çalışmalar ile başlaması sağlanmıştır. Yapılan araştırmalar ile bu bağımlılığın özellikle ABD ve AB ülkelerinde daha sık görüldüğü anlaşılmıştır.

Peki siz kendinizin teknoloji bağımlısı olup olmadığınızı nasıl anlarsınız? Bazı belirtiler sizde de varsa teknoloji bağımlısı olduğunuz konusunda şüpheye düşebilirsiniz. Eğer sürekli olarak cihazlarınızdan mesajlarınızı kontrol ediyorsanız, sosyal ağlarda sürekli durum değiştirme ve selfie çekiyorsanız, internete bağlandığınız an yüksek bir sevinç duyuyorsanız, sosyal hayattan geri duruyorsanız, teknolojik cihazlar dışındaki aktivitelere karşı ilginiz azalmışsa, online olmadığınızda dinlenememe hissi baş gösteriyorsa teknoloji bağımlılığınız üzerine düşünebilirsiniz.

Teknoloji bağımlılığı sizi gerçek hayattan soyutladığı gibi fiziksel olarak da olumsuz etkilenmenize neden olmaktadır. Bu konuda özellikle kemik sistemi olumsuz etki görmekte. Bilgisayar başında oturduğunuzda, cep telefonu kullandığınızda normal fiziksel yapınızın dışına çıkmakta ve bu durum bir süre sonra kalıcı fiziksel rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bu nedenle teknoloji bağımlılığı üzerine düşünmeli ve gerek duyulduğunda uzman doktor yardımı alınmalıdır.

Yorum yapın