Teoride Verimli Çalışmanın Kuralları Neler?

Günümüzde her anlamda başarının yolu elbette çalışmadan geçmektedir. Genellikle çalışma denilince akla gelen okul ve ders çalışma kavramlarının aksine, hayatın tüm alanında çalışma oldukça önemlidir ve bu çalışmanın verimi, bir başarı ödülü ile bizlere geri dönecektir.

Peki, ama bu başarı ödülünü bize sunacak çalışmayı nasıl verimli hale getirebiliriz? İşte bu konuda bilmemiz gerekenleri verimli çalışmanın 10 altın kuralı olarak şu şekilde maddeleyebiliriz:

1) Öncelikle yapacağımız bir çalışma öncesi kendimizi psikolojik olarak o işe hazırlamalıyız. Yapacağımız iş her ne olursa olsun kendimizi şartlayıp psikolojik ağırlık ve çöküntüye girmeden var olan gücümüzle yapmaya gayret edeceğimize kendimizi inandırmalıyız.

2) Çalışılacak alan ve amacı belirleyerek tek bir hedefe göre çalışmalıyız. Alanların artması, çalışmayı fiziksel ve ruhsal olarak zorlaştıracaktır.

3) Çalışmada belli aralıklarla molalar vermeliyiz. Bu küçük ödüllendirmeler, o işten bıkmamızı önleyecektir.

4) Önceden belirlediğimiz plandan sapmamaya özen göstererek gereken alanlara gereken süreyi ayırarak çalışmalıyız. Zaman kontrolü, psikolojik olarak telaşlanmamızı önleyecektir.

5) Bizi bizden başka kimse daha iyi bir biçimde tanıyamaz. Kendi eşref saatlerimizde çalışmaya özen göstererek verimi arttırabiliriz.

6) Çalışmalarımız en zor ve sıkıntılı bulduğumuz alanlardan başlayarak bir an evvel başımızdan savma mantığıyla psikolojik olarak verimli çalışabiliriz.

7) Çalışmalarımızda hafta içi ve hafta sonu aynı planla devam etmemiz, ruhumuzu bir süre sonra içsel bir isyana teşvik edecektir. Belirli aktiviteler düzenleyerek bu iki zamanı farklı çalışma planlarıyla değerlendirmeliyiz.

8) Çalışma stilimiz de verimi oldukça etkilemektedir. Kalem çevirmekten, uzanmaktan ve müzik dinlemekten vazgeçmemiz, çalışmanın verimini arttıracaktır.

9) Her bir çalışma için önceden hazırladığımız planda hedefler koymamız, psikolojik olarak kendimizi yarış mantığına sokacağından verimimizi de artırabilir.

10) Her çalışmanın sonunda o günle ilgili kısa notlar alıp zorlandığımız yerleri belirtmemiz, o konunun kafamıza kazınmasını ve unutmamamızı sağlayacaktır.

Bu saydığım on çalışma kuralı elbette daha da genişletilebilir. Fakat bu saydıklarım dâhil tüm stratejiler yalnızca birer teoridir. Pratikte iş bizlere düşmekte olup, kendimize inanmamız her işin üstesinden geleceğimize parlak bir işaret olacaktır.

Yorum yapın