Günümüzde çok sık görülmese de eskiden çok sık görünen genellikle kirli sulardan ve yiyeceklerden geçen bulaşıcı bir hastalık türüdür. Hastalık kendini ateş ve ishalle göstermektedir. Bulaşıcı hastalıklar arasında en hızlı şekilde yayılanlar arasındadır.
Hastalık çok riskli olup bazen ölümle bile sonuçlanmaktadır. Hastalık bulaştıktan sonra hemen belirti göstermez. Vücuda mikrop geçtikten sonra veya hafta içerisinde hastalık belirtileri başlar. Hastalığa sebep olan mikrop salmonella mikrobudur. En ilginç olanı da bu mikrop sadece insan vücudunda yaşayabilmektedir. Mikrop kanda ve idrarda bulunur. Bu mikrop hızla yayılır.
Tifo Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın aşamasına ve kişiye göre belirtiler farklılık göstermektedir. Hastalığın en önemli belirtileri;
- İshal ve ateş,
- Yorgunluk ve baş ağrısı yaşanması,
- Tansiyon düşüklüğü, nabız azalması, karın ağrısı yaşanması,
- İştahsızlık, aşırı ve hızlı kilo verilmesi,
- Bazen dalak büyümesi de görülmektedir.
Bu saydıklarımız tifonun en önemli belirtileridir. Genellikle haftalık duruma göre ay kadar sürmektedir. İlk başlarda yorgunluk ve baş ağrısı görülür. Sonrasında ateş ile belirtileri devam eder. Tifo hastalığında ateş çok fazla yükselmektedir. Dereceye kadar çıktığı görülmektedir. Bazen vücutta kırmızı lekeler de görülmektedir. Aşırı ishal veya kabızlık sonrasında bağırsak kanamaları da görülmektedir.
Tifo Hastalığından Korunma Yolları
Tifo hastalığının en önemli sebebi içme sularındaki mikroplar ve bu sularda yıkanan yiyecek ve sebzelerden mikrobun insanlara geçmesidir. Hastalık aşamasında tedavi uygulanması gerek olsa da hastalık öncesinde de bu durumdan korunma yolları vardır.
Öncelikle en önemli korunma yolarından biri içme sularının kontrolü ve arıtılmasıdır. Besinlerin korunması ve temizliği, kanalizasyon sularının uygun hijyenik şartlarda arıtılması tifodan korunmak için en öneli yollardandır. Ayrıca tifo içinde aşı yapılabilmektedir.
Tifo aşısı yaptırmak hastalıktan korunma yollarından biridir. Tifo aşısı yaygın olan korunma yollarından biridir. Hastalığa yakalandıktan sonra ki tedavi aşamasında da doktorun verdiği ilaçlar kullanılmalıdır.
Kontrollere düzenli gidilmelidir. Bunun dışında bol – bol sıvı tüketilmelidir. Hastanın çabuk iyileşebilmesi için dinlenmesi şarttır. Protein ve vitamini bol olan besinler alınmalıdır. Vücudun bağışıklığı arttırılmalıdır. İlaç olarak da doktorların en etkin gördüğü ilaç türü antibiyotiktir. Hastalık ilerlemeden erken teşhis yapılmalı ve tedaviye en kısa süre içerisinde başlanmalıdır.