Trafik kuralları ile ilgili yeni bir uygulama ortaya çıktı. Bu uygulama trafik kurallarına uymayan kişi sayısını oldukça azaltacak gibi görünüyor. Daha önce bu tip projelere ülkemizde rastlamamıştık. Bu bir ilk ve şu an sadece İstanbul Büyük Şehir Belediyesi’nde uygulanıyor. Hemen projenin aslından bahsedelim.
Sosyal ağlarla ve sosyal medyayla yakından ilgilenen insanları gören yetkililer bunu trafik açısından değerlendirmek istedi. Trafikte seyreden bir araçta yüzde 90 mutlaka internete giren bir telefon vardır. Ya da tablet de olabilir. Bu cihazlardan mutlaka ya Facebook’a ya da Twitter’a ulaşım sağlanıyordur. Bunu bilen İBB trafik polisinin olmadığı yerlere de trafik hizmetini götürmeye çalışıyor. Bunu şöyle yapıyor. Örneğin arabanızla trafikte ilerliyorsunuz ve bir sürücünün çok tehlikeli ve hayata kasteden bir hata yaptığını gördünüz. O zaman onu şikayet edebiliyorsunuz. Ancak fotoğraf ile kanıtlayabilirseniz bu şikayet değerlendirilir. Fotoğrafı çekip Twitter’dan Beyaz Masa Twitter hesabı ile paylaşacaksınız. Fotoğrafta sürücünün yaptığı hata belirgin bir şekilde görülmeli ve plaka da okunabilmeli. Eğer şikayet ettiğiniz sürücü gerçekten bir hata yaptıysa ona arkasından ceza yolluyorlar.
İBB’nin bu uygulaması zamanla Türkiye’ye de yayılacaktır. Çünkü sosyal medya kavramı o kadar çok yaygınlaştı ki herkesin bir Twitter hesabı var neredeyse. Ya da diğer sosyal ağlara üyeliği var. şu an için sadece bu işlem Twitter üzerinden “Beyaz Masa Twitter hesabı” ile yapılabiliyor. Ancak zamanla diğer sosyal ağlara da yayılabilir. Bu işlem trafikte daha güvenli bir şekilde seyredebilmemizi sağlayacak. İnsanları daha dikkatli olmaya zorlayan bir yöntem. Bu konudaki uyarı ve uygulamalar tamamen haklı uygulamalardır. Çünkü trafikte yapılan küçücük bir hata birçok insanın hayatına mal olabiliyor. Bu nedenle trafik çok dikkatli olmamız gereken bir ortamdır.
Bu uygulamalar sayesinde trafik zamanla daha güvenli hale gelecek.