Çin günlüğünün bugünkü konuğu Nejdet Demiryürek, Japonya’da yapmış olduğu başarılı çalışmalarla, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından “En başarılı iş adamları ödülüyle” ödüllendirilen aynı zamanda 2009 yılında DEİK bünyesinde kurulan Dünya Türk iş adamları Konseyi “DTİK” Asya Pasifik Bölge Komitesi Başkanı’da olan Nejdet Demiryürek Çin Günlüğünde deneyimlerini paylaştı.
Nejdet Bey ile 2009 yılı FHC gıda fuarında tanıştım, kendisinin yoğun işleri, Japonya’da olması nedeniyle pek görüşme fırsatımız olmadı. 2010 Şangay Expo’da kendisiyle tekrar görüşme fırsatı bulduk ve röportaj yaptık. İyi bir Beşiktaşlı olan Nejdet Bey, Şangay Expo’daki Türkiye Pavyonu da dahil olmak üzere 6 noktada dondurma satış yerinin ve iki Türk restoranının işletmesini yaptı.
Japonya’da Başarılı Bir Türk İş Adamı
1957 Burdur doğumlu olan Nejdet Bey, evli ve iki çocuk babası olup iş hayatına 7 yaşında atılmış ve küçükken birçok işte çalışmış. Marmara Eğitim Fakültesi İngilizce bölümünden mezun olan Nejdet Bey, turizm ile uğraşmış. 27 yaşında bir Japon hanım ile evlenen Nejdet Bey, 28 yaşında istemeyerek de olsa Japonya’ya gelmiş. 1985 yılında Japonya’da turizm ve hediyelik eşya sektöründe ticarete atılan Nejdet Bey kızının adını taşıyan “Tugba Trading” şirketini kurmuş.
Kirazın anavatanı Giresun ile Japonya’da kirazın yetiştirildiği yer olan Sagae şehrinin, kardeş şehir olmasında emeği geçen Nejdet Bey, bu vesileyle Japonlara Vişne suyu ve konsantresini satarak bu alanda ilk olmuş. Vişne suyu ile başlayan ilk gıda ticaretinde şu anda 20 Türk gıda markasının Japonya temsilcisi ve tek dağıtımcısı olarak Türkiye-Japonya arasındaki faaliyetlerine başarılı şekilde devam etmektedir.
Türkiye’den gıda ithalatının yanı sıra, “Shishman” markası ile Fast Food sektöründe, “Mrs. İstanbul” markası ile Tokyo’daki uluslar arası Haneda hava alanında “Turkish cafe & restorant’ı” hizmete sokmuştur. Mrs. İstanbul, aynı zamanda Türkiye sınırları dışında ilk defa uluslar arası bir hava alanında Türk mutfağından örnekler sunan Türk restorantı özelliğini taşımakta. Mrs. İstanbulda en dikkat çeken ürünlerin başında da “Dondurman” markasıyla satılan Türk dondurması geliyor.
Yüzyılın Etkinliği Shanghai Expo 2010
Nejdet Bey bu işlerinin yanı sıra, uzun süreli “Enternasyonal Expo” lara katılarak, Türk yemekleri ve Türk tatlarını o ülkede ziyaretçilere tanıtarak, Türk yemeklerinin ve tatlarının tanıtımında katkı sağlıyor. 26 Expo’ya katılarak Türkiye’yi tatlarını tanıtmına katkı sağlayan Nejdet Bey, bu alanda kendini en tecrübeli Türk iş adamı olarak tanımlıyor. Son olarak yapılan yüz yılın etkinliği olarak adlandırılan, 70 milyondan fazla kişinin ziyaret ettiği Şangay Expo’da, Türkiye Pavyonu’nun da dahil olduğu 6 farklı noktada “Dondurman” markasıyla Türk dondurması, “Sofra” ve “Shisman” isimli iki restoranla Türk yemeklerini ziyaretçilere tanıtarak devletten destek almadan ülke tanıtımına bu şekilde katkı yaptığını belirtiyor. Yapmış olduğu tanıtımlarla, gelecek dönemlerde Çin’e girecek yatırımcılara da büyük katkı sağlayacağını düşünen Nejdet Bey, böyle bir misyonu taşımanın kendisine gurur ve sevinç verdiğini belirtiyor.
Şangay Expo’da Fark Yaratan Türk Dondurması “Dondurman”
Dondurma değil “Dondurman” her şeyi ile fark yaratıyor. Yüzlerce deneme sonucu altı ayda oluşan “Dondurman” kendine özgü has tadı ve sakız gibi uzamasıyla maraş dondurmasından farklı. Tokyo’da düzenlenen Foodex fuarında Japonlara 6 bin adet bedeva dondurma verilerek seçilen Dondurma logosu Japonya’da çok sevilmekte. 2006 yılında Çin’in Shengyang şehrinde üretilen Dondurman, Şangay Expo’da “En çok beğenilen, akılda kalan ve satılan gıda ürünü” oldu. Birinciliği Dondurman markasıyla Türk dondurması alırken, ikinciliği Belçika çikolatası, üçüncülüğü Japon softcream aldı. Türk pavyonu’nun anı defterine yazılan yazıların bir çoğunun Türk dondurmasıyla alakalı olması da Dondurma’nın Şangay Expo’da başarılı tanıtım yaptığının net bir göstergesi. Nejdet Bey, Dondurman’ın bu şekilde tanınmasının marka değerini arttırdığını ve Türk dondurmasının tanınmasında etkili olduklarını belirtiyor.
Dondurman, sadece tadı ve uzayan şekliyle fark yaratmıyor, dondurma için yapılan ilk sözlü şarkıda Dondurman’a ait. 2004 yılında sözlerini Nejdet Bey’in yazdığı, müziğini Japon kompuzutorun yaptığı, girişi mehter marşıyla başlayan sonra kendine özel müziği ile devam eden Dondurman şarkısının komik hikayeleride bulunuyor. 2005 yılında Japonya’nın Nagoya şehrinde AICHI exposuna gelen Türk mehter takımının çaldığı mehter marşına bazı Japonlar “Dondurman, dondurman” diye eşlik etmişler.
Çin’de Yüzme Bilsen De Batıyorsun
Çin’de ivme var, dinamik var, çok dalgalı bir ortam var yüzme bilsende batıyorsun, Çin’e geldiğimde ticareti çok iyi bildiğimi sanıyordum ama 1 milyon dolar kaybettim. 2006 yılında Çin’in Hangzhou kentinde düzenlenen expo fuarına 1250 metrekarelik alanda ziyaretçilere Türk lezzetlerini tanıtan Nejdet Bey, fuarın ilk haftası süper iş yapmasına rağmen Çinli restoran işletmecilerinin ağırlığını koyarak fuarın giriş kapılarını değiştirmeleri sonucu satışlarının %50 sini kaybederek fuarda 1 milyon dolar zarar etmiş. Bu zarar karşısında pes ederek kaçmak yerine, Çin’de mücadele ederek zararını çıkarma peşinde.
Çin’e geliş sebebi olarak, Türkiye ile Çin arasındaki ticarette “suyu tersine akıtmaya” geldim diye belirtirken, Çin’den Türkiye’ye değil Türkiye’den Çin’e olan işlerle ilgileniyorum diyor. Çin iç piyasasına ürün satacak girişimcilerin sayısının artması gerektiğine inanıyor ve Çin’e gelecek girişimcilere ön araştırma yapmalarını, derslerine iyi çalışmaları gerektiğini belirtiyor. Çin’in macera aramaya gelen iş adamları için geçerli bir ülke olmadığını belirtiyor.
2020 yılına kadar Çin’de 50 tane dondurma satış noktası hedefleyen Nejdet Bey, Türkiye’de Dondurman markası ile dondurma satışı için önlerinde birkaç yıl daha olduğunu söylüyor. Kendisine çalışmalarında başarılar diliyor ve teşekkür ediyoruz.