Aydın Sayılı
5 Liranın arka yüzünde gördüğümüz kişi, dünyada ki ilk bilim tarihi doktorasına sahip olan önemli eserler vermiş çok değerli Ordinaryus Profosör Doktor Aydın Sayılı. Ankara Erkek Lisesinin sözlü mezuniyet sınavlarından tarih, coğrafya sınavı’nın Atatürk’ün de yer aldığı, sınav heyeti önünde yaptı. Mühendis olmak istiyordu ancak Atatürk ona tarih okumasını öğütledi. Devlet desteğiyle Amerika’ya giden hocamız İslam dünyasında Bilim Kurumları başlıklı teziyle Harvard Üniversitesinden doktora derecesi aldı ki bu doktora dünyada bilim tarihi alanında verilen ilk doktora derecesidir. Atatürk’ün manevi mirasçılarından biri olan Sayılı Ordinaryus Profosörlüğe 1958 yılında yükseldi. Bu güzel insan 15 ekim 1993’te hayatını kaybetti.
Cahit Arf
10 Liranın arka yüzünde gördüğümüz kişi dünyaca ünlü matematik dehalarımızdan biri Cahit Arf Milli Eğitim Bakanlığı’nın verdiği bursla Paris’e giderek, Eole Nrmale Sperieure’den mezun oldu. Doktorasını Göttingen Üniversitesinde tamamladı ve orada ünlü Alman Matematikçi Hasse ile Hasse Arf teoremini oluşturdu. Galatasaray lisesinde ve Robert Kolejinde matematik öğretmenliği yaptı. İstanbul Üniversitesi ve ODTÜ matematik bölümünde çalıştı. Ortaya attığı kuram ve terimleri yine onun adıyla anıyoruz. Arf Değişmezi, Arf Halkaları ve Arf Kapanışları gibi. Tubitak’ın kurulmasında çok emeği geçen ve Tubitak’a bağlı Gebze Araştırma Merkezinde görev alan bu büyük deha, Türk Matematik Derneği Başkanlığı da yaptı. Cahit Arf 26 Aralık 1997 yılında kalp rahatsızlığı nedeniyle İstanbul da vefat etti.
Mimar Kemalleddin
20 Liranın arka yüzünde gördüğümüz kişi Mimar Kemalleddin. Birinci Ulusal Mimarlık akımının öncü isimlerinden Mimar Kemalleddin, birçok esere imza atmıştır. Çapa Anadolu Öğretmen Lİsesi, Çamlıca Kız Lisesi, Bebek Camii, Gazi Eğitim Enstitüsi, Edirne Garı, Devlet Demir Yolları Binası ve daha pek çok eser. Mimar Kemalleddin Mescid-i Aksa’nın tamiri için Kudüs Müftülüğü tarafından davet edildi ve onarımda gösterdiği başarıdan dolayı İngiliz Kraliyet Mimarlar Akademisine şeref üyesi olarak seçildi.
Fatma Aliye Topuz
50 Liranın arka yüzünde gördüğümüz kişi Fatma Aliye Topuz. Abisinin evde aldığı Fransızca dersleriyle kendini geliştiren Fatma Aliye Hanım, evliliğinin ilk 10 yılında kocasından gizli kitap okumuş, daha sonra kocasından aldığı izinle çeviriler yapmaya başlamış. 1891 yılında Ahmet Mithat Efendiyle ortak, 1892 yılında ise kendi isimiyle Muhadarat adlı romanı yazmış. Fatma Aliye Hanım muhafazakar görüşlerden kopmadan, kadın haklarını savunmuş. 1892 yılında çıkarılan Nisvan-ı İslam isiminde ki kitabında Avrupalı kadınlara İslamda kadının vaziyetini anlatmış. Romanlarında daha çağdaş kadınlar yaratan yazar, bu kitapta ise yazılarında olduğu gibi daha önceki görenekleri müdafaa etmiş.
Buhurizade Mustafa Itrı Efendi
100 Liranın arka yüzünde gördüğümüz kişi Buhurizade Mustafa Itrı Efendi. Neva Kar adlı eserin sahibidir. Bütün İslam dünyasında bilinen Irak makamında ki tekbir önemli eserlerinden biridir. Teravih namazı sırasında makam değiştirme kuralını da onun koyduğu söylenir. Bayram namazlarında okunan Segah, Kurban Bayramı Tekbiri, kutsal emanetlerin ziyareti sırasında okunan Segah Salat-ı Ummiye, Maye Cuma Salası, Dikeşhaveran Gece Salası da başyapıtlarıdır.
Yunus Emre
200 Liranın arka yüzünde gördüğümüz kişi Yunus Emre. Felsefesi tüm insanlığa hitap eden, türkçe şiirin öncüsü hümanist, düşünür güzel insan Yunus Emre Yaradana olan aşkını o kadar sade ve o kadar içten anlatır ki belki de yazdıkları bu yüzden günümüze dek korunmakta.