Son zamanlarda Facebook, Twitter , MSN v.b sosyal uygulamaların özellikle genç kısımı etkilemesi nedeniyle Türkçe gittikçe bozulmaya başladı. Özellikle Türkçe karakterler için kullanılan ve alfabemizde bile olmayan bazı harfler nedeniyle bu yozlaştırma işlemi iyice abartıldı. Örnek verecek olursak bazı kelimelerde; “g” harfleri yerine “q” veya “ş” harfleri yerine “sh” gibi karakterlerle değiştirilmektedir. Ben de ana dilimizin kullanımının artmasına yardımcı olmak için böyle bir arşiv hazırladım.
Öncelikle Türk Dil Kurumu’nun bize sağladığı servislerden bahsedelim.
Büyük Türkçe Sözlük
Türk Dil Kurumu’nun en kapsamlı sözlüğüdür. Bu sözlük bilim, sanat ve spor terimlerini, yer adlarımızı, kişi adlarımızı, bölge ağızlarımızdaki ve kaynaklarımızdaki sözcükleri, deyimleri içine alacak şekilde arama yapar, arama sonuçlarında her kelimenin altında hangi sözlüğe ait olduğu yazar.
Bu sözlük sayesinde toplam 616.767 kelime içerisinde arama yapabiliyorsunuz. Sözlükte olmadığını ya da açıklamasının yanlış yazıldığını düşündüğünüz bir kelime varsa [email protected] adresiyle iletişime geçerek katkıda bulunabilirsiniz.
Atasözleri Ve Deyimler Sözlüğü
Bu sözlük sayesinde adından da anlaşılacağı gibi, Türkiye’de kullanılan tüm atasözü ve deyimleri içermektedir. Bu sözlüğün anasayfasından yararlandığım bilgilere göre; veri tabanında 2.396 atasözü, 11.209 bulunduruyormuş.
Yine anlam ve eklenmeyen atasözü/deyim bulduğunuzda yukarıda belirttiğim e-posta adresini kullanabilirsiniz.
Sesli Türkçe Sözlük
Bu sözlük sayesinde bir kelimenin nasıl okunduğunu kolayca öğrenebiliyorsunuz. Sözlüğü kullanmak için “Apple Quicktime” eklentisi gerekiyor.
Eş Ve Yakın Anlamlı Kelimeler Sözlüğü
Bu sözlük ile bir kelimenin eş veya yakın anlamlısını kolayca bulabiliyorsunuz. Çoğu zaman lazım oluyor, elde bulundurulması gereken bir adres.
Diğer Tüm Sözlükler
Benim yazamayacağım kadar kabarık bir liste var 🙂 O yüzden bu sözlükleri böyle bir kategori altında toplamak istedim. Diğer terim sözlüklerine yukarıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Hazırlanma Aşamasındaki Sözlükler
Türk Dil Kurumu’nun şu an üzerinde çalıştığı terim sözlüklerine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Şimdi de Türkçemize yardımcı olacak diğer servisleri tanıtalım.
Bulmaca Yardımcısı
Çoğu kişinin hayatında en az bir kez eline aldığı bulmacaları bu uygulama sayesinde bitiremedim demek imkansız 🙂
Basit bir örnek verelim. Bulmaca doldururken bir kelime çıktı. Sadece “*h*iy******k” harfleri çıkmış. Aşağıdaki gibi aradığımızda,
ihtiyarlamak kelimesinin gayet uygun olduğunu görebiliyoruz. Eğlenceli bir uygulama, kelime oyunlarında da işe yarayabilir.
Bis – Başında, İçinde, Sonunda
Bu sözlük sayesinde aranan kelimenin hangi sözcük grubunun, atasözünün, deyimin içinde geçtiğine bakabiliyorsunuz.
Arama kutusuna “örnek” kelimesini aratıyorum ve herhangi bir satıra bakıyorum:
- Başında: örnek almak
- İçinde: örneklem
- Sonunda: İlkörnek
Bu şekilde güzel dilimizde bir kelimenin nasıl şekil aldığını görebilirsiniz.
Türkçe Anlamsız Yazılar
Öncelikle bir tasarımcıysanız bu araç çok işinize yarayabilir. Tasarım aşamasında olan çoğu temada “Lorem ipsum dolor sit amet” gibi yazıları görmüşsünüzdür. Bu yazılar tasarım aşamasındaki bir siteye içerik var gibi gösterim daha rahat çalışmak için eklenir. Bu uygulama sayesinde paragraf, cümle ya da liste sayısını belirleyerek anında anlamsız bir yazı oluşturabiliyoruz.
Örnek verecek olursak, “Şafak duyulmamış mıknatıslı okuma sayfası koyun koşuyorlar” gibi gayet anlamsız bir cümle tek anında elimizde 🙂
Kelime Oyunları
Son olarak yukarıdaki bağlantıya Kelimeyun (Scrabble), KelimeKule, KelimeSayar, KelimeNe oyunlarının adreslerini -kısaltarak- ekledim. Bu oyunlar sayesinde kelime dağarcığınızı eğlenerek geliştirebilirsiniz.