Türkiye’nin Çin’e olan ihracatında geçtiğimiz sene yaşanan büyük düşüş, bu senenin ilk 9 ayında da devam ediyor. Sektör temsilcileri, kurları bahane etse de Çin’e ihracatımızdaki düşüşün arkasında ihracatçıların tembelliği yatıyor !
Çin’e ihracatımızın büyük bölümünü, madenler, kimyasallar ve ham madde ihracatı oluşturuyor. Bu yüzden de Çin’deki ekonomi ve sanayideki yavaşlamalar Türkiye’nin ihracatını direk etkiliyor. Diğer taraftan baktığımızda, paketlenmiş ürün bazında ihracat, Çin’in ithalatından binde bir pay alamıyor. İhraç pazarlarında, pazar oluşturma kavramından uzak Türk firmaları işlerin kötü gidişini hep aynı bahanelere, kurlara ve ihraç pazarlarındaki ekonomik düşüşe bağlıyor. Halbuki Çin’in paketlenmiş ürün ithalatı artıyor ! İhraç pazarlarındaki pazarlama faaliyetlerini fuarlara katılmaktan ibaret gören ihracatçımızın, fuarlarda da pek başarılı olduğunu söyleyemeyiz.
Çin’e İhracatın Üçte Biri Eridi!
2014 yılında Çin’e ihracatımız bir önceki yıla nazaran %20 düşerek 2.85 milyar dolar civarında gerçekleşti. Bu sene doların değerlenmesine rağmen, Türkiye’nin Çin’e olan ihracatında bir önceki yılın ilk 9 ayına göre %17,5 düşüş söz konusu. Benim tahminlerime göre, 2015 yılında Türkiye’nin Çin’e ihracatı 2.3 – 2.4 milyar dolar civarında olacak. 2013 yılında 3,5 milyar doların üzerinde olan ihracatımıza baktığımızda, iki sene sonra Çin’deki pazarımızın üçte birini kaybettiğimizi görüyoruz.
Firmalar Çinlileri Anlamıyor
Çin’de devalüasyon oldu, kur şöyle oldu, kur böyle oldu, Dünya ticaretinde daralma var vs. gibi bahaneler, Türkiye’nin Çin’e olan ihracatındaki düşüş için geçerli birer neden değil. Çünkü Türkiye’nin Çin’e ihracatı, Çin’in toplam ithalatının binde birini (1000/1) oluşturuyor. Makro veriler üzerinden değerlendireceksek, bu ayıp Türk ihracatçısına yeter. İhracatçılar, pazarın ne istediği, pazarın isteklerine nasıl cevap verebilecekleriyle ilgilenmesi gerekirken, makro bahanelerin arkasına gizlenmeyi tercih ediyorlar. Birçok sektörde hala Çinlilerin ne istediğini bilen firma yok ! Çin pazarının isteklerini üstün körü bilen firmalarda, işin getireceği ekstra maliyetlerden kaçıyor.
Hadi dürüst olun, firmanızın geleceğini kurtarın. Etkin bir Çin stratejisine sahip olmak için adım atın, bunun getireceği ekstra maliyetlere göğüs germeye hazır olun.