Turner sendromu sadece bayanlarda görülen, cinsiyet belirleyici kromozomun noksan veya belli bir bölümünün olmadığı durumdur.
Turner sendromu olan var olan kişiler, kalp sorunları, kısa boyluluk, topluma adapte olamama, öğrenme sorunları, ergenliği girememe durumları ve gelişim ile alakalı bir takım sorunlar yaşayabilmektedirler.
Turner sendromu, gebelik döneminde, yeni doğumda ve erken çocukluk evlerinde teşhis edilebilmektedir. Sendromun erken dönemde teşhis edilmesi, rahatsızlığı hafifletebilmektedir.
Turner Sendromu Belirtileri
Bu sendromun belirtileri uzman doktorlar tarafından rahatlıkla anlaşılabilmektedir.
Doğum Öncesi
Doğum gerçekleşmeden yapılan ultrasonlarda, kalpte anormallik olması, böbreklerin sorunlu gözükmesi, boyun bölgesi veya farklı bölgelerde sıvı birikimlerinin oluşması, turner sendromuna işaret edebilmektedir. Bu konu hakkında en doğru tanıyı doktorunuz koyacaktır.
Doğum Sonrası ve Bebeklik Dönemi
Doğum öncesi turner sendromu belirlenemeyen kız çocuklarında, doğumdan sonra turner sendromu çıkabilir. Doğumdan sonraki dönemde rahatsızlığın belirtileri şu şekildedir.
Göğüs uçlarının aralıklı ve geniş olması, alt çenenin küçük olması, tırnaklarda darlık ve yukarı doğru dönme durumu, büyüme hızının oldukça yavaş olması, ayak ve el parmaklarındaki kısalık, kolların dirseklerden dışarı doğru dönmesi ve en önemlisi doğum esnasında bebeğin el ve ayaklarında şişlik olması, bu sendromun belirtisi olabilmektedir.
Gençlik Dönemi
Bazı kız çocuklarında sendromun belirtileri çok uzun süre belli olmayabilir. Yeni doğan döneminden çıkan kız çocuğu, gelişme döneminde ve ergenlik döneminde aşağıdaki belirtileri verebilmektedir.
Normal akranlarına göre boy durumunda var olan kısalık, toplum içerisinde uyum sorunu yaşama, duygusal durumları kavrama sorunları, ergenlik döneminde gerçekleşen cinsel değişikliğin olmaması, adet döngüsünün çok erken başlaması, gelişim çağında ortaya çıkan turner sendromunun belirtileri olabilmektedir.
Turner Sendromunun Nedenleri
İnsanlar iki cinsiyet kromozomu ile dünyaya gelmektedirler. Anneden X, babadan Y kromozomu devralırız. Turner sendromlu kız çocuklarında, anneden gelen X kromozomunun bir kopyası ya eksik olur, yada büyük ölçüde değişime uğraşım durumdadır. Aşağıdaki görsel ile bu durum daha net anlaşılabilir.
X kromozomun eksik veya yarım olması genellikle babanın spermindeki bir hatadan kaynaklıdır. Bazı durumlarda annenin yumurtası da, X kromozomunun eksik veya yarım olmasına sebep olabilmektedir.
Bazı vakalarda ise X kromozomu. anne karnındaki gelişim döneminde hatalı olarak bölünebilmektedir. X kromozomunda meydana gelen hatalı bölünme, turner sendromunu neden olmaktadır.
Turner Sendromu Tedavisi
Östrojen Tedavisi: Turner sendromu bulunan kız çocuklarının ergenliğinin başlaması ve cinsel gelişiminin oluşması için, östrojen tedavisi uygulanmaktadır. Östrojen, büyüme hormonu ile birlikte kullanıldığı taktirde, rahatsızlığı bulunan kız çocuğunda, gözle görüler oranda büyüme kaydedilir.
Büyüme Hormonu Tedavisi: Turner sendromu var olan kız çocukları için, uzmanlar büyüme hormonu takviyesi önermektedir. Büyüm hormonu takviyesinde ki amaç, çocuğun normal akranları ile aynı oranda gelişim göstermesini sağlamaktır. Büyüme hormonu enjeksiyon ile haftada bir kaç kez uygulanabilmektedir.