NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan 4 astronot 85 gün boyunca uzayda kaldılar. 85 gün boyunca uzayda vakit geçiren astronotlar uzayda kalma rekoru kırdıklarını açıkladılar.
Astronotların Uzayda Kalma Rekoru Hakkında Detaylar!
Uzay ve Amerika Havacılık Ajansı olan NASA yaptığı açıklama şöyledir; ” 2020 kasım ayında SpaceX’e ait olan Falcon 9 olarak adlandıran roket ile uzaya gönderdiği 4 astronotun ABD topraklarından uzaya giden ve 85 gün boyunca uzayda vakit geçiren astronotların uzayda en uzun kalma rekorunu kırdığını belirtti.”
Crew-1 olarak adlandırılan 4 astronotun, Florida’da bulunan Kennedy Uzay Merkezi’nde Falcon 9 roketi 16 Kasım 2020 günü fırlatıldı. O günden bu yana 4 astronotun Uluslararası Uzay İstasyonu’nda geçirdikleri 85 gün ile uzayda en uzun kalma rekoru kırdıkları kayıtlara geçirildi.
Uzayda Kalma Rekorunun Daha Önceki Sahibi Kimlerdi?
Daha önceki rekorun sahipleri ABD topraklarından 8 Şubat 1974 yılında uzaya gönderilen Skylab-4 ekibinindi. Ekip 84 gün boyunca uzayda kaldı.
Uzayda Kalma Rekoru Kıran Grubun Görevi Neydi?
İlk özel uzay mekiği ve uydu üreticisi şirketi olan SpaceX, NASA ile birlikte Dragon olarak adlandırılan uzay roketi ile Crew-1 adlı 4 kişilik astronot grubunu Florida eyaletinde bulunan Kennedy Uzay Merkezi’nden 16 kasım 2020’de Uluslararası Uzay İstasyonuna gönderildi.
NASA’nın astronotları Victor Glover, Mike Hopkins ve Shannon Walker ile Japonya Uzay Araştırma Ajansından (JAXA) Soichi Noguchi’nin bilimsel araştırmalar yapmak gönderilmişti. Astronotlar ISS’de 6 ay boyunca kalacağı belirtilmişti.
ABD, uzay mekiği uçuşlarını 2011 durmuştu. 2011 durdurulan fırlatışlarının ardından ülke toprakları içinden yapılan Crew-1’in ilk fırlatılış olması nedeniyle çoğu kişinin özel ilgi odağı olmuştur.
ABD, 2011’de Crew-1’in uzaya fırlatılışına kadar NASA astronotlarını uzaya göndermek için Ruslara ait Soyuz olarak adlandırılan uzay aracını kullanıyordu.
Uzay rekorunu kıran Crew-1 adlı 4 astronot grubu ABD’nin gurur kaynağı oldu.