Bazen garajda duran kullanmadığımız arabamız olsun bazen ülkemizdeki pandemi döneminde oluşan evde çalışma sistemi olsun arabalarımız uzun sure kullanılmadığında bazı arızalar vermektedir. Bunları en aza indirmek amacı ile sizlere bu yazımızda 8 öneride bulunacağız.
- Arabanın aküsünün bitmesi
- Arabanızın teknik parçalarının tozlanması
- Lastiklerinizde oluşacak performans ve kalite kaybı
- Havasızlık durumundan dolayı oluşabilecek kötü kokular
- Kemirgenler ve haşereler için oluşabilecek uygun ısı ve nem oranı
- Arabanızın süspansiyon sistemlerinde oluşabilecek sıkıntılar
- İskelette bulunan parçalarda oluşan yağ kaybı ve mumlaşması
- Aracınızın sübaplarında oluşabilecek sıkışma
İşte maddelerde gösterdiğimiz gibi uzun süre kullanımı olmayan araçların hem mekanik olarak hem de çevresel faktörlerden kaynaklı oluşabilecek problemler bulunuyor. Burada güneş altında olup olmadığı sıcaklık soğukluk derecelerinde farklar gibi bir çok nedenden dolayı farklı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Arabanızın Arada Yer İle Temasını Kesmelisiniz
Sürekli aynı yerde park halinde bulunan arabanızın lastikleri aynı şekilde sürekli aynı zemine baskı uygulayacağı için oluşabilecek deformasyonlar ilk günkü gibi performans vermemesine neden olacağı kesindir.
Aracınızı elbette arada bir yerini değiştirerek bu problemin önüne geçebilmeniz mümkün. Ancak en garanti yöntem olarak gördüğümüz arabanızın yerle temasını komple kesmek buda takozlar sayesinde olabilmektedir. İşte bu yöntem sayesinde artık arabanızın lastikleri ister kapalı ister açık ortamda olsun tamamen korunmuş oluyor. Eğer bu yöntemi kullanmak size uymuyorsa o zaman arabanızı 5 günde bir yer değiştirerek korumanızda mümkün. Daha sonrasında arabanızı koyacağınız yerde kum su vs. gibi etkenlere de dikkat etmeniz gerekmektedir.
Arabanızın Akü Başlıklarını Yerinden Çıkartın
Bildiğimiz üzere arabanızın tüm elektrik aksamı akü üzerinden çalışmaktadır. 10 ila 15 gün arası arabanızı çalıştırmadığınız taktirde akü boşalması gibi bir problemle karşılaşırsınız ve akü aracınızı çalıştırabilecek olan marş için gerekli elektriği sağlayamaz. İşte bu durumlar karşılaşmamak için neler yapılabilir ;
- İmkanlarınız dahilinde arabanızı 1 haftada bir süreyi geçmemek şartı ile 10 dakika çalıştırmak. Eğer ki bunu yaparsanız emin olun akünüzün bitmesinin önüne geçmeniz oldukça olası.
- Diğer yöntemimiz ise akü başlıklarını aküden ayırarak araç ila bağlantısını sıfırlamak. Bu şekilde araç herhangi bir elektrik kullanamayacağı için akünüzde bitmeyecektir.
Aracınız uzun sureli çalıştırılmayan araçlarda akü dinamosu bitmektedir. Artık yapılacak tek bir şey kalır aracınıza akü takviyesi yapmak.
Arabanızın El Frenini Çekili Halde Bırakmayın
Çekili şekilde bulunan el freni uzun zamanlı bırakılırsa eski haline oranla deformasyona uğramaktadır. Fren telinde paslanma meydana gelmesi kaçınılmazdır ve buda telin spirale yapışmasına neden olabilmektedir.
Bunun yanına birde oksitlenme gibi bir problem ortaya çıkıyor ve buda frenin performans kaybında önemli ölçüde hasar olmasına sebep oluyor. En çok ise elektronik olan yani tuşlu el freni olan araçlarda meydana gelmektedir.
Arabanız Kesinlikle Güneş Işığı Ve Hava İle Teması Önlenmelidir
Arabamızın iç kısmi için endişelendiğimiz kadar dış aksamı içinde endişelenmeliyiz. Güneş ışığı aracımıza direk vurduğunda boyasında lekelenmelere sebebiyet verebilmektedir. Bunun yanına birde havanın oksitlenme yapma etkisi de devreye girdiğinde boya , polish ve cilaya zarar vermektedir. Buda özellikle görsel kısma zarar verdiği için moral bozabilmektedir.
Bunun önüne geçmek için ne yapabiliriz ; özellikle aracınızın nikelajlı kısımlarına süreceğiniz kalın yağ ile bu sorunun önüne geçebilirsiniz. Aracınızın üzerinde biriken tozlar vs. zarar vereceği için aracınızı düzenli aralıkla yıkatmanız öneriliyor.
Cam Ve Konsollarda Bulunan Lastiklerin Çatlamasının Önüne Geçilmeli
Arabanızın konsollarındaki lastikler kuru hava ve güneşle temas etmesi sonucunda çatlama problemleri ile karşılaşabiliyorsunuz. Bu soruna ek olarak uzun süreli park ettiğiniz araçlarda ise bu problemin yanına birde cam lastiklerinin çatlaması gibi bir problem eklenebiliyor.
Bu problemin önüne geçebilmemiz için arabamızın kapalı bir garajda muhafaza edebilmemiz gerekmektedir. Eğer bu şekilde bir imkanımız yok ise konsol, direksiyon ve cam lastiklerini deri koruyucu spreyler ile veya gliserinden faydalanarak korumak mümkün görünüyor.
Kötü Kokuların Oluşmaması İçin Nelere Dikkat Etmeli ?
Araçlarımız uzun süre park halinde beklediğinde bu ister garajda ister dışarda olsun bazı kötü kokular oluşabilmektedir.
Bunun önüne geçmek için uzun süreli park edeceğiniz aracın iç aksamına ve mobilyalarının kuru kaldığına kesinlikle emin olmalıyız. Buna dikkat etmediğimizde koku ve çürüme kaçınılmaz bir hal alacaktır. Arabanızı havadar günlerde camlarını açarak azda olsa havalandırmanız bunun önüne geçebilmektedir.
Arabanızın Motor Suyunu Boşaltın
Eğer arabanızı uzun süre kullanmayacaksanız motor suyunu boşaltmalısınız. Aksi taktirde oksitlenmek yapabilmektedir. Oksitlenmede arabanızın diğer aksamlarında paslanmaya neden olarak oldukça çok problemlere neden olabilmektedir. Ancak arabanızı kapalı bir ortamda muhafaza edecek iseniz motor suyunuz hava ve güneş ile en az şekilde temas edeceği için risk en aza inmektedir ancak ne kadar az risk olsa da halen bir risk bulunmaktadır. Bu yüzden en garanti yöntem arabanızın motor suyunu boşaltmaktan geçmektedir.
Arabanızın Yakıt Deposunu Fulleyin
İlk duyduğunuzda bu önerimiz belki kulağınıza garip gelebilir ancak uzun süre kullanılmayan araçlarda yakıt belirli oranda buharlaşmakta ve bunun sonucunda az yakıt kalan araçlarınızda depo içerisi paslanabilmektedir. Paslanan bir depo ise size yüklü miktarda masraf çıkartacağından önlem almak en iyisi gibi duruyor.
Diğer bir sebep ise yakıtınızın içinde belirli katkı maddeleri bulunmaktadır. Bunlar zamanla uçuculuğu yüksek olduğu için uçacak ve sonrasında aracınızı çalıştırdığınız zaman verim alınamayacak ve aracınızda yakıt problemi oluşturacaktır.