Vejetaryenlerin Hepçillerden Daha Sağlıklı Olduğunu Gösteren Kanıtlar Var Mı?

Bilim insanlarının böyle sorulara, tüm bunların tek bir yanıttan çok daha karmaşık olduğuna dair açıklamalarla karşılık vermek gibi bir alışkanlığı vardır. Söz konusu beslenme olduğunda haklılar. Öncelikle balık yenebilir diyen vejetaryenlerle aşırı tutucuları bir yana, köfteden vazgeçemeyeneler ve arada bir tavuk didikleyenleri diğer yana koymamız gerekir.

Epidemiyolojiye (Toplumdaki hastalık, kaza ve sağlıklı ilgili durumların dağılımını, görülme sıklıklarını ve bunları etkileyen belirteçleri inceleyen bir tıp bilim dalı) kanıtlar şaşırtıcı bir şekilde tutarlılık gösteriyor: Vejetaryenler hepçillerden daha uzun yaşıyor ve bunun sebebi, kanserin çeşitli formları ve kalp hastalıkları açısından daha düşük oranlara sahip olmalarıdır.

Faydaları son derece etkileyici. Heidelberg’deki Alman Kanser Araştırma Merkezi’nin 2,000 vejetaryenler gerçekleştirdiği on iki yıllık bir araştırma, çeşitli sebeplerden dolayı ölüm oranının genel nüfusun yarısı olduğunu, kanser ve kalp hastalıklarında kaynaklanan ölümlerin ise diğer yüzde elliyi oluşturduğu saptadı.

Bunun nedenini sorduğunuzda, bilimsel ikaz ve ihtara son derece önem kazanıyor. Vejetaryenler her koşulda daha sağlıklı yaşamlar sürdürüyorlar: hepçillere göre sigara içme, deli gibi sarhoş olmaz ya da bütün gün boş boş dolanma oranları çok daha düşük. Ne yazık ki vejetaryenler ve et oburlar üzerinde yapılan karşılaştırmalı araştırmalar, bu tip yaşam tarzı faktörlerinin, beslenmeden daha önemli olduğu olmadığını göstermeyi başaramadı.

Vejetaryen beslenmenin, kısmen de olsa olumlu olduğuna inanmak için oldukça iyi biyokimyasal sebepler mevcut. İyi beslenen vejetaryenlerin beslenme analizleri, damar tıkayıcı etkisinin kardiyovasküler rahatsızlıklarla bağlantılı olduğu bilinen kolesterole daha az maruz kaldıklarını gösteriyor. Vejetaryen beslenme ayrıca, hücreleri kansere yol açabilecek genetik bozulmalardan koruyan antioksidanların daha fazla alımını sağlıyor. Ancak henüz kulağa son derece mantıklı gelen bu teoriyi destekleyecek sağlam kanıtlara ulaşılamadı.

Sonuç olarak, bir vejetaryenin beslenme şeklini bariz faydalarından sosyoekonomik faktörlerin sorumlu olduğu düşüncesi baki. Başka kanıtlar sunulana kadar, şahsen ben Kingsley Amis’in görüşünün arkasında olacağım; Weston’da bir bakımevinde iki yıl fazla yaşamak için hayatın hiçbir tadından vazgeçmeye değmez.

Yorum yapın