Wordpress İle Websitesi Nasıl Kurulur? Adım Adım Website Kurulumu

WordPress ile adım adım website kurulumu işlemini bu yazıda tamamen anlatmadım ama sizlere Yotube kanalım için hazırladığım video üzerinden bilgi vermek istiyorum. Uzun zamandır makale yazamıyordum çünkü Yotube’da içerik üretmeye başladım ve buda epey zamanımı almaya başladı. Website kurmak için gerekli olan üç şeye ihtiyacımız vardır.

  1. Domain: Yani alan adı örneğin; www.siteniz.com gibi.
  2. Hosting: Domaini barındırdığımız sunucu, 24 saat açık olan bilgisayarlar.
  3. WordPress: Pek çok içerik yönetim sistemi var ama WordPress dünya üzerinde en çok kullanılan kolay ve ücretsiz bir altyapıdır.

Website kurmayı öğrenmek için videoyu izledikten sonra yazının devamını mutlaka okuyun. Ayrıca bana destek olmak için yazımı paylaşmayı ve Youtube kanalıma abone olmayı unutmayın.

Öncelikle daha önce kimse tarafından alınmamış domain (alan adı) alacağız. mesela ben com uzantılı alındığı için net uzantılı bir alanadı aldım. Tercihen bu iki uzantının dışına çıkmamaya çalışın çünkü Google net ve com uzantısını daha çok sever. Ben domain alımını isimtescil.net üzerinden yapıyorum. Tahmini olarak yıllık 50 tl gibi bir fiyata domain alabilirsiniz.

Daha sonra kaç site barındırma istediğimize yada aylık ne kadar trafik alacağınıza göre hosting alıyorsunuz. Bunu içinde kendi kullandığım Güzel hosting adresini size öneriyorum. Başlangıç olarak işinizi görecek basit paketi alabilirsiniz. Tek site ve yıllık 20 tl gibi bir maliyeti olur.

Hosting (Alan adı) nasıl alınır ?

Daha sonra almış olduğumuz domaini hostinge yönlendirmemiz gerekiyor. Bunu yapmak için isimtescil adresindeki domain detaylı yönetim panelinden DNS yönlendirmeyi seçiyoruz ve hosting firmamızın vermiş olduğu yeni dns adreslerini bu kısıma girerek tamama tıklıyoruz. Bazen 10 dk. bazende 2 saat içinde domain yönlendirmemiz gerçekleşmiş oluyor. Bu adımları videoyu izleyerek daha iyi anlarsınız.

Wordpress İndirme Ve Website Kurulumu

Şimdide sıra geldi website kurulum aşamasına öncelikle bilgisayarınıza wordpress.org adresinden WordPress’in son sürümünü indiriyoruz.

Videoda ikinci domain eklemeyi anlattım ama zaten hosting alırken domain adresinizi yazdığınızda yönetim paneliniz ilk domain üzerine kuruluyor. Cpanel >> Dosya yöneticisi >> Public_html klasörünün içine WordPress dosyaların direk atabilirsiniz. Yada benim yaptığım gibi ftp yöntemiyle WordPress kurulumu yapabilirsiniz.

Not: Ftp üzerinden dosya yüklemek için bilgisayarınıza ftp programı indirmeniz gerekmektedir. Örneğin Cute Ftp yazarsanız tarayıcıya kendi sitesinden indirebilirsiniz. Bu ftp programı ile hosting dosyalarına erişmek için ise yine Hosting >> Cpanel >> Ftp hesapları bölümünden ftp hesabı oluştırmanız gerekmektedir.

WordPress kurulurken bir yandan tarayıcıda sitenizi çağırdığınızda veya linkine tıkladığınızda sunucudan dosyaların getirilmesi için bize veritabanı gereklidir. Cpanel >>MySQL veritabanı sihirbazı ile veritabanı ve kullanıcı oluşturmanız gerekiyor. Videodaki adımları takip ederek bu kısımıda yapabilirsiniz.

WordPress kurulum işlemi bitince tarayıcıya site adresinizi yazıp aratırsanız WordPress kurulum ekranı sitenizin içinde açılır ve aşağıdaki ekran sizi karşılar. Bu kısımda biraz önce oluşturduğunuz veritabanı ismi kullanıcı adı ve parolanızı girince WordPress yönetim paneli sizi karşılar. Hepsi bu kadar website kurulum işlemi bitti.

Wordpress Tema Kurulumu Ve Tasarım

WordPress kurulumunu yaptık artık bundan sonra dilediğiniz temayı uygulayabilir sitenizi istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Ama bundan öncede belli başlı ayarlar yapmanız lazım.

WordPress bünyesinde binlerce tema var dilediğinizi kullanabilirsiniz ama yok benim sitem daha profesyonel görünsün birazda hızlı olsun diyorsanız, bir tema satın alabilirsiniz.

Tabi en düşük tema ücreti 35$ biraz daha iyi ve hızlı bir tema isterseniz 50$ gözden çıkarmanız gerekiyor. Kurduğunuz website sizin için büyük öneme sahip ve makalelerinizi daha iyi bir kullanıcı deneyiminde okutmak istiyorsanız çok tabi tema almalısınız.

Tema sadece görsellik değil aynı zamanda site hızını etkileyen bir öneme sahiptir. Google mobil uyumlu ve hızlı siteleri sever.

Website Para Kazanma

Bu kısım henüz erken ve açmış olduğunuz sitenin türüne göre değişiklik göstermektedir. Örneğin web siteden yani blogunuzdan makale yazarak para kazanabilirsiniz. Blog açıp makale yazarak para kazanmak yazımı okursanız bu kısmı daha iyi anlarsınız. Ayrıca kişisel blog nedir? yazımı okuyup blogların nasıl para kazandığını daha iyi anlamış olur ve ne yapmak istediğinize karar ermiş olursunuz.

Website ile para kazanma yöntemlerinden biri olan Adsense ile siteye reklam yerleştirerek para kazanma hakkında detaylı bilgi almak içinde şu yazımı Google Adsense nedir nasıl çalışır? inceleyebilirsiniz.

Yorum yapın