Wordpress Seo Rehberi (Başlangıçtan Ileri Seviyeye) – 2020

WordPress SEO Rehberi ile WordPress SEO’nuzu geliştirerek web sitenizin trafiğini ve gelirini hızlı bir şekilde artırabilirsiniz.

WordPress’in varsayılan yapısı diğer rakip platformlara göre daha iyi bir SEO yapısına sahiptir. Ancak WordPress tabanlı web sitenizin SEO’sunu iyileştirmek için yapmanız gereken çok şey vardır.

Bu rehberde, WordPress SEO için web sitenizde optimize etmeniz gereken ve yapabileceğiniz her şeyi paylaştık.

Hazırsanız başlayalım!

Bilmeniz gereken bir şey; WordPress’in mümkün olan en iyi SEO seçeneklerine sahip olduğu söylentileri internette yaygındır. Ama bu tamamen doğru değil!

Nasıl yani?

– Hemen açıklayalım.

WordPress SEO dostu değildir!

Korkmayın. Yani en azından varsayılan WordPress ayarları ve kurulumu değil. 🙂

Diğerleri insanlar gibi, WordPress site kurmanın size mükemmel sonuçlar vereceğini, hatta arama motorlarında iyi sıralamalar alacağına düşünüyorsanız, yanlış bilgi sahibisiniz demektir.

Arama Motoru Botları’nın (Google, Bing, Yandex vb) web sitenizi anlaması ve sıralamalarda üst sıralara çıkmak için WordPress sitenizin SEO’ya ihtiyacı vardır. Neyse ki, WordPress blogunuzu SEO dostu hale getirmek, bu rehberin yardımıyla ve WordPress SEO Eklentileri sayesinde oldukça kolaydır.

Wordpress Seo’nun Temelleri:

WordPress SEO 3 bölüme ayrılabilir:

  • On Page SEO (Sayfa düzeyinde SEO)
  • On-Site SEO (Site içi SEO)
  • Off-Site SEO (Site dışı SEO)

On Page SEO ve On-Site SEO; kaliteli içerik, eklentiler ve biraz disiplin ile kolayca halledebileceğiniz bir şeydir.

Off-Page WordPress SEO, web sitenize geri bağlantılar (backlink) oluşturmayı içerir. Bu, sosyal medya yardımı, diğer sitelerle bağlantı kurma veya başka teknikler kullanılarak gerçekleştirilebilir.

On-Page SEO:On Page SEO, WordPress’teki herhangi bir yazıyı / sayfayı bir hedef anahtar kelime için optimize etmenize yardımcı olacaktır. Bu, arama motorunun içeriğinizin ne hakkında olduğunu anlamasına ve doğru anahtar kelimeyi sıralamanıza yardımcı olur. Bununla ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz, On-Page SEO’sundaki kılavuzumuzu okuyun.

On Site SEO:On Site SEO, arama motoru botlarının web sitenizi etkili bir şekilde taramasına ve dizine eklemesine yardımcı olacak daha teknik SEO ayarlarıdır. Sayfa hızı, Robots.txt ve diğer faktörler önemli bir rol oynar.

Yine, bu “WordPress SEO” rehberimiz sayesinde temel bilgileri anlarsanız, WordPress web sitenizi optimize etmede sorun yaşamayacaksınız.

Temel bilgileri doğru yapma:WordPress SEO kılavuzumuzun daha uygulanabilir bir parçasına geçmeden önce, temellerimizin güçlü olduğundan emin olalım.

WordPress görünürlük ayarlarını kontrol edin: WordPress yönetici panelinize giriş yapın ve Ayarlar> Okuma kısmına gidin ve “Arama Motoru Görünürlüğü” ayarının işaretli olmadığından emin olun.

Varsayılan WordPress yükleyicisi bu seçeneği kurulum sırasında size sorar. Bu seçenek aktifse arama motoru botlarının web sitenizi taramasını ve arama sonuçlarında görünmesini engeller.

WWW olmalı mı, WWW olmamalı mı?

Birçok kullanıcı tarafından sorulan bir diğer önemli WordPress SEO sorusu, WordPress kurulumunda www’süz (https://domain.com) veya www olan (https://www.domain.com) seçeneği kullanma konusunda geliyor.

2020 yılından itibaren, ikisinden birini seçmenin bir SEO’ya yararı yoktur. Ancak, URL’lerin daha kısa sürümü sosyal medyada veya başka bir yerde paylaşmak için daha iyi olduğu için WWW olmayan sürümünü kullanmanızı öneririm.

WordPress SEO eklentisi:Çeşitli amaçlar için birçok WordPress SEO eklentisi vardır. Örneğin:

  • Genel SEO için: Yoast Seo, Rankmath, All in One SEO
  • Sayfa içi link SEO için: LinkWhisper

Şahsen, biz sürekli yeni SEO özellikleri ekleyen, ücretsiz ve güvenilir olan bir Yoast SEO eklentisini kullanıyoruz. İster içerik tabanlı web sitesi ister bir e-ticaret sitesi olun, Yoast SEO web sitenizi optimize etmenize yardımcı olur.

Web sitenizi Google Search Console ekleyin

Google Arama Konsolu, Google’ın sunduğu ücretsiz bir SEO aracıdır. Nasıl kullanılacağını bilmiyor olsanız bile, web sitenizi Google arama konsoluna eklemelisiniz.

Bu size web sitenizle ilgili önemli verileri toplamanıza ve bu sayede WordPress SEO konusunda web sitenizi geliştirmenizi sağlayacak.

WordPress Site Haritası Oluşturma

WordPress web sitenizin tüm önemli bağlantılarını (Yazılar, Sayfalar, Etiketler, Kategoriler) içeren bir XML dosyası olan SiteMap yani Site Haritası oluşturarak işe başlayalım. Site Haritası dosyası, web sitenizin tüm sayfalarını etkin bir şekilde bulmak için Google Bots gibi arama motoru botlarına yardımcı olacaktır.

WordPress’te birçok WordPress Site Haritası eklentisi vardır. Ancak orada en eski ve güvenilir olanlardan biri olan Yoast Seo Site Haritası özelliğini kullanmayı tercih etmenizi öneririz. Yoast SEO eklentisi yükleyin ve etkinleştirin. Ardından eklenti ayarlarına gidin ve XML Sitemaps kısmını aktif hale getirin.

Varsayılan olarak, SiteMap linkiniz http://domain.com/sitemap.xml ya da /sitemapindex.xml olacaktır.

Şimdi, Google Search Console ve Bing Web Master Tool sitesine gidin. Sitenizi gönderin ve doğrulayın. Ardınsan bir site haritası gönderin. Bu işlem blogunuzun tüm sayfalarını taramasına ve indexlenmelirine yardımcı olacaktır.

Bonus İpucu: Ayrıca WordPress web sitenizin footer yani en alt kısmına ve ayrıca blogunuzun Robots.txt dosyasınada bir Site Haritası linki ekleyin.

WordPress Kalıcı Bağlantılar (SEO Dostu URL’ler)

WordPress Varsayılan link yapısı SEO dostu değildir ve bunu da değiştirmeniz gerekir. SEO Dostu URL okunması kolay bir yapıda olmalıdır.

SEO dostu olmayan URL’ler sayıları kullanır ve normal bir kullanıcının içeriği anlaması zordur.

SEO Dostu olmayan URL yapısına örnek:

https://domain.com/?p=XX

https://domain.com/archive/678

Bunun için;Ayarlar> Kalıcı Bağlantı kısmına gidin ve /%PostName%/ olan seçeneği Permalink (Kalıcı Bağlantı) yapınız olarak seçin.

Güncelleme: WordPress’in en son sürümlerinde, Permalink arama dostudur. Herhangi bir değişiklik yapmanız gerekmeyebilir.

Breadcrumbs Navigasyon Yapısı Oluşturma

BreadCrumb, On Page SEO’nun önemli bir yapısıdır ve 2020’de Google, SERP’de bıeadcrumb yapısını gösterir. WordPress’de breadcrumbs yapısıni uyguladıktan sonra, önemli trafik iyileştirilmesi gördüm.

WordPress SEO eklentilerinin çoğu Breadcrumbs yapısı için destek sunar.

Yoast SEO’da breadcrumbs etkinleştirmek için yapmanız gereken:

Farklı breadcrumbs yapıları vardır ve sahip olduğunuz WordPress web sitesine göre bunu etkinleştirmelisiniz.

Örneğin, WordPress tabanlı bir blog breadcrumb yapısında kategoriyi göstermek isteyebilirsiniz. WooCommerce tabanlı bir e-ticaret sitesi konum tabanlı breadcrumbs yapısı kullanabilir.

Breadcrumbs SEO’nun yanı sıra ayrıca şu konularda da size yardımcı olabilir:

  • Hemen çıkma oranını azaltma
  • Daha iyi kullanıcı deneyimi
  • Arama sonuçlarında görünürlüğü artrma

Şimdi, bir sonraki WordPress SEO ipucuna geçelim…

Hedef anahtar kelime için blog yazılarını ve sayfaları optimize edin:

Bu işlen WordPress SEO’nun kritik adımıdır ve doğru yaparsanız, her zaman önemli miktarda trafik elde edebileceksiniz.

Bu konuda, önce anahtar kelime araştırması yapın (bunun için bir sonraki kısma bakın) ve ardından hedef anahtar kelime için ana sayfanızı, yazılarınızı veya sayfalarınızı optimize edin. Bu işlem de popüler olarak On Page SEO olarak bilinmektedir.

Yorum yapın