Tanıdık mı geldi bu iki kelime? Üniversitede siyaset tarihi okuyan herkes bu tanımı daha iyi hatırlar… ‘Yayılmacı Politika’… Ders kitaplarından mıdır isyan eden ergenlikten mi yoksa kafalara sokulanlardan mı hemen akla ABD getiriliverir. Ama yanlış!
‘Yayılmacı politika’yı açarken kelimeler arasında emperyalist kelimesi de geçer, hemen ABD denir!? Yanlış! Asıl ‘yayılmacı politika’ ülkeleri İtalya, Almanya, Rusya ve Japonya’dır. Google’la, ansiklopedilere bak, kütüphaneye git doğrusu bu. Bu dört ülke de tanıdık geldi değil mi? Hani İkinci Dünya Savaşı’nın müttefikleri olan İtalya, Almanya, Rusya ve Japonya…
Emperyalist diye yaftaladığın ABD’nin kültürü güçlüyse, yatırımını kültüre yapıyorsa ve de seni etkiliyorsa bu mudur emperyalizm ya da yayılmacı politika?
Emperyalizm ve yayılmacı politika aynı şeylerdir. O yüzden yayılmacı politikayı açarken geçen kelimelerde emperyalizm olması doğru. Yayılan politika işte… Her yere yayılan… Olmaması gereken yerlere dek yayılan… Kendi sınırları içinde kalmak yerine başka ülkelere yayılan… Sonra o ülkeleri allak bullak eden…
Azınlıklar neden bulundukları ülkelere isyan eder oldu sorarım size?
Neden nesillerce göçmen olarak yaşayan ailelerin çocukları şimdi İŞİD’e vb. katılıyor?
Herkes anavatanı, doğum yeri olduğunu kesin bildiği ülkelere şüphe de duyuyor artık ha????
Sorgulamaya başladığınız an, aslında köklerinizi unuttuğunuz ya da inkar ettiğiniz andır… Önce kimin için sorgulamaya başladığınızı düşünmek zorundasınız. Kafanızdan geçen soruları size kim sorduruyor? Siz mi vatanınızı, atalarınızı yakından tanımak istiyor, daha fazla okuyor ve bilgileniyorsunuz yoksa birileri sizin fakirlik gibi büyük bir eksik bir yanınızı kalbinizi deşerek mi bastırıyor? Neden doğduğunuz ülkeye karşı çıkmaya başlıyorsunuz durup dururken?
- Etnik kökenlerinizi niye size savunma mekanizması haline çevirtiyorlar?
- Göçmenseniz kim sizi doğduğunuz ülkeye ait olmayan etnikliğinize sürükletiyor?
- Niye bunlar son bir yılda muazzam önemli bir konu olmaya başladı ya?
Şu yayılmacı politika ülkelerine bir “Git işine!” demelisin. Bilinir bir Türk sözü vardır: “Vatanın doğduğun yer değil doyduğun yerdir”. İster on binlerce yıllık tarihe sahip köklü bir etnik kökenin olsun ister köksüz ol sus otur ve kök salmaya bak yoksa sen sadece kafası karıştırılmış bir kuklasın, sırf o başka ülkeler seni ve ülkenin kaynaklarını emip yayılmak istediği için…