Yenilenemez Enerji Kaynakları Nelerdir?

Doğamızda aslında bir tane bile yenilenemeyen enerji kaynağı yoktur. Fakat yenilenme süreleri gerçekten çok fazla zaman aldığı için bu tür kaynaklara yenilenemeyen enerji kaynakları denmiştir. Başta kömür olmak üzere doğalgaz, bor ve petrol yenilenemez enerji kaynaklarındandır.

2016 senesinde bu kaynakları kullanan kişi yüzdesi %95’in biraz üzerindedir. Bu durumdan dolayı araştırmacılar tarafından öne sürülen öngörülere göre, muhtemelen önümüzdeki 50 yıl içerisinde bu kaynakları tüketeceğiz. Bunun yanı sıra geri kalan %5’i ise yenilenebilir enerji kaynaklarını yani güneş, rüzgâr gibi kaynakları kullanan insanlar oluşturuyor. Güzel haber ise bu insanların her geçen gün giderek artmasıdır.

Yenilenemez enerji kaynakların en kötü zararlarından birisi ise çevreye yaptığı zararlardır. Gün geçtikçe çevreyi olabildiğince kirleten, atmosferi kötü etkileyen bu kaynaklar kendilerinin sonunu getirmeden dünyamızın sonunu getirecek. Çünkü küresel ısınmayı tetiklemesinin yanı sıra, iklim şartlarını da olumsuz etkilemektedir. Durum tabii ki böyle olduğunda insanlar başka çareleri olmadıklarını düşündükleri için kullanmaya devam ediyorlar.

Bu durumdan kurtulmak istiyorsak insanları bilinçlendirmemiz lazım. Başka çaresi yok. Bunların yanı sıra otomotiv devlerinin bu olanlara karşı gözlerini kapaması tüm herkesi endişelendirmektedir. Gözünü kapamak yerine tüm işlerini hidrojen ve elektrik ile çalışmakta olan arabalara yönlendirseler her şey daha iyi olacak. Daha güzel bir dünya sonraki nesilleri bekleyecek.

Ana elementi karbon olan bu yenilenemez enerji kaynaklarına bakalım.

Kömür: Yer altında bulunan, uzun zaman önce çürümüş ve parçalanmış olan hayvanların oluşturduğu siyah görünümlü bir maddedir. Ülkemizde en çok linyit çıkarılır.

Doğalgaz: Dünya üzerinde %75’lik bir oranla ısınma amacıyla kullanılan yakıttır.

Petrol: Türkiye’de petrol yatakları çok fazla olmadığı için %90 kadar bir yüzdesini dışarıdan almaktayız.

Bor: Dünyadaki bor rezervlerinin %70 kadar bir oranının sadece Türkiye’de bulunduğu bilinmektedir. Diğer kalan bor ise Amerika’da bulunur.

Yorum yapın