İstanbullun tarihi mekanlarından birisi olan Yerebatan sarnıcı hakkında bilgiler vereceğim. Asıl adı Bazilika Sarnıcı İstanbul’da Ayasofya camisine yakın bir yerde bulunmakta eğer hiç gitmemişseniz Ayasofya camisini bilmeyen yoktur Yerebatan Sarnıcı ise Ayasofya camisine çok yakındır kalabalık turistleri göreceksiniz Sarnıca girmek için kuyruk oluşturmuşlardır zaten. Evet Cağaloğlu ve Ayasofya arasında bulunmaktadır yapılma amacı ise kentin su ihtiyacını karşılamak içindir. Yerebatan Sarnıcı tarihi mekanlardan olduğu için gezilecek, görülecek mekanlardan özelliği yerin altında olmasıdır evet kısaca özelliklerini anlatalım.
Yerebatan sarnıcı ve diğer sarnıçlar Bizans İmparatorları tarafından kuşatma sırasında halkın su ihtiyacını karşılama amacı yapılmıştır Osmanlı Devleti’nde bu Sarnıçlardan faydalanmıştır.
Yerebatan Sarnıcı Bizans İmparatoru Justinianos tarafından VI. yüzyılda yaptırılmıştır. Sarnıca suyu Belgrat ormanından Cebeci köy Kemeri ile getirilmekteydi uzaklığı ise 19 km kadar olmasına rağmen şehrin su ihtiyacını karşılamak için düşünülmüş ve yaptırılmıştır.
Yerebatan Sarnıcının Özellikleri
140 metre uzunluğu, 70 metre genişliği ve 8 metre yüksekliğindedir. Bu boyutların içi yaklaşık olarak 80,000 metreküp demektir. Sarnıcın üstü kapalı olduğu için tavanı tutmak üzere 12 sıra halinde 4’er metre aralıkla dizilmiş 336 sütun bulunmaktadır. Sütunların boyu 8 metredir. Sarnıca giriş ise Ayasofya meydanı batısında var olan küçük binadan girilmektedir. İçerisi sütun ormanı görüntüsünde ve tavanı tuğla örülü, çapraz tonozludur. İçerdeki sütunların özellikleri ise 28 x 12 sıralı sütunların toplamı 336 adet olup, 170 x 70 metre boyutlarında bazıları sade, çoğu Korint üslubunda sütun başlıkları ile süslüdür. Tarihi anlatan Yerebatan Sarnıcı 1984 de tamirat ve temizliği yapılarak ziyaretçilerine açılmıştır sadece tamirat ve temizlikle kalmayıp içerisi birde rahat gezilmesi için yol inşa edilmiş ve bu tarihi mekanın gezilmesi kolaylaşmıştır. 1984 de temizlik yapılırken içerisinden 1 metre den fazla çamur temizlenerek orijinal yapısına ulaşılmış ayrıca orijinal tuğla taban ve 2 sütun altında medusa kafası mermer bloklar ortaya çıkarılmıştır. Evet sizlere İstanbul Ayasofya camii isine yakın mutlaka gezilip görülmesi gereken Yerebatan Sarnıcı hakkında kısa bilgiler vermiş olduk mutlaka gidip görmenizi ayrıca tavsiye ederim.